Politika

Specijalizovano veće Kosova odobrilo puštanje Gucatija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2023

-

12:18

Specijalizovano veće Kosova odobrilo puštanje Gucatija
Specijalizovano veće Kosova odobrilo puštanje Gucatija - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova, sudija Ekaterina Trendafilova, donela je odluku o izmeni kazne izrečene Hisniju Gucatiju i odobrila njegovo puštanje na slobodu 18. oktobra ili približno tog datuma, pod uslovima izloženim u toj odluci.

Ti uslovi će se primenjivati do isteka kazne od četiri godine i tri meseca koju je izrekao panel Apelacionog suda. Pri donošenju odluke predsednica se konsultovala sa sudijama panela koji su izrekli kaznu, kao što je predviđeno članom 51(2) Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu (u daljem tekstu: Zakon), i uzela u obzir faktore navedene u pravilu 196(3) Pravilnika o postupku i dokazima, kao i usmenu raspravu održanu sa Gucatijem, navodi se u saopštenju. Kako se navodi u saopštenju, ona je tu odluku donela 12. oktobra. 

Kako se dodaje, predsednica je bila mišljenja da su krivična dela za koja je Gucati osuđen neosporno teška, imajući u vidu zastrašujući efekat koji je otkrivanje poverljivih informacija imalo u odnosu na (potencijalne) svedoke, ali da postoji niz faktora koji govore u prilog izmeni kazne.

"Konkretno, predsednica je zaključila da je Gucati tokom boravka u pritvorskom objektu imao priliku da razmisli o svojim postupcima i da se njegovo držanje vremenom promenilo. Predsednica je istakla da je Gucati izrazio kajanje i da se tokom usmene rasprave izvinio svima koji su se osetili ugroženim usled njegovih postupaka. Predsednica je takođe istakla čvrstu rešenost Gucatija da se ubuduće uzdrži od svih radnji koje bi se mogle smatrati krivičnim delima protiv pravosuđa i da se pridržava svih uslova iz odluke o puštanju na slobodu", navodi se u saopštenju.

Predsednica je, dodaje se, istakla da će odluka biti povučena ukoliko se Gucati ne bude pridržavao bilo kojeg  od uslova izloženih u odluci. Ovo je prva odluka o ublažavanju ili izmeni kazne i može se naći na vebsajtu Specijalizovanih veća.

Podsetimo, sredinom maja čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po 4,5 godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.

Njima je dokazana krivica za pet od šest tačaka optužnice, a po jednoj tački su oslobođeni. Proglašeni su krivim za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka i povredu tajnosti postupka. Oslobođeni su tačke koja ih je teretila za odmazdu.

Izričući presudu, pretresni panel je naglasio da je ovo predmet o pravilnom vršenju pravosuđa, integritetu i bezbednosti postupka i bezbednosti, dobrobiti i pravu na život bez straha na stotine lica koja su se odlučila da ispune svoju građansku dužnost i svedoče.

"Zaštita svedoka od zastrašivanja i nepravde ugrađena je u same temelje sistema krivičnog pravosuđa, kako domaćeg tako i međunarodnog. Panel je opisao postupke optuženih kao podrivanje tih temelja i prema tome kao pretnju pravdi", navodi se u saopštenju suda.

Kako se navodi, panel je utvrdio da su u septembru 2022. godine Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu, preko dvadeset istupanja u medijima i kroz saopštenja na društvenim mrežama otkrili poverljive informacije koje su se odnosile na istrage i rad Specijalne istražne radne grupe i Specijalizovanog tužilaštva. Te informacije su bile zaštićene Zakonom. U njima su se nalazila imena na stotine svedoka i potencijalnih svedoka.

"Optuženi su te informacije otkrili izlaganjem dokumenata koji su sadržali te informacije; dopustili su drugim licima da dokumente pregledaju, snimaju, fotografišu i odnose sa sobom, i javno su opisivali njihov sadržaj", piše us aopštenju.

 

Komentari (0)

Srbija