Politika

Novinari "veličali zločin Hamasa" pa suspendovani: Kako je prošao karikaturista koji je nacrtao Netanjahua?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2023

-

15:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

BBC je suspendovao šest članova redakcije na arapskom jeziku zbog toga što su lajkovali postove na mreži X koji su veličali zločin Hamasa u Izraelu. Istovremeno je i Gardijan otpustio svog dugogodišnjeg karikaturistu zbog karikature izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Greh novinara, članova redakcije BBC na arapskom jeziku je taj što su navodno na društvenim mrežama slavili napad Hamasa i lajkovali postove koji Hamas upoređuju sa borcima za slobodu,  a taj dan napada nazivaju "jutrom nade". Svi postovi su u međuvremenu obrisani kao i nalozi ovih novinara, a Dejli mejl prenosi da su postovi koje su oni navodno lajkovali bili snimci na kojima se nalaze tela ubijenih ili kidnapovanih i na kojima je pisalo "trenutak ponosa", kao i post u kojem je pisalo da su cionisti lopovi i uzurpatori.

Ambasada Izraela u Britaniji oštro je kritikovala ove novinare i kaže da je to što su oni podržali Hamas užasavajuće u trenutku dok se sahranjuju oni koji su bili žrtve Hamasovog terora.

A obratili su se i centrali BBC u Londonu i pitali ih da li je to ta nepristrasnost koju propovedaju.

Izgleda da iza cele ove akcije stoji oragnizacija koja se naziva Komitet za tačnost u izveštavanju i analizu Bliskog istoka, jer su oni na društvenim mrežama i na svom portalu objavili imena ovih novinara. BBC je saopštio da istražuje ove navode. U međuvremenu su ovi ljudi suspendovani i kažu ukoliko se utvrdi da su ove optužbe tačne, da će oni snositi i disciplinske mere, a to verovatno podrazumeva i davanje otkaza.

Istovremeno je i Gardijan otpustio svog karikaturistu zbog karikature na kojoj se nalazi izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Nakon 40 godina Stiv Bel više neće biti karikaturista Gardijana - stoji u kratkom saopštenju ovog medija u kojem mu se zahvaljuje na saradnji. I pre nego što je otpušten, a nakon što je ova karikatura poučena on je na društvenoj mreži X napisao da je sve teže baviti se Gazom u situaciji u kojoj će bilo kakva karikatura biti povod da ga optuže da koristi antisemitske metafore.

Uticajni novinar i pisac koji je svojevremeno pisao za Gardijan Glen Grinvald je podsetio na slučaj magazina Šarli ebdo u Francuskoj i na Marš podrške koji je pre nekoliko godina održan u Parizu i kaže šta se dogodilo sa konsenzusom na Zapadu da je karikaturistima dozvoljeno da vređaju i da se njihovo pravo da vređaju mora agresivno braniti. 

 
Pritisci na novinare pre svega u Britaniji, a pre svega na novinare BBC se nastavljaju jer je britanska vlada nastavila da vrši pritisak na njih i da traži od BBC da Hamas nazove terorističkom organizacijom, a ono što se dogodilo pre desetak dana terorističkim činom. Juče je portparol premijera podsetio da je BBC u najmanje dva slučaja - 11. septembra 201. godine i prilikom terorističkog napada u Parizu 2015. godine nazivao te akte terorističkim.

Komentari (0)

Srbija