Politika

Gašić: U sporazumu sa Kinom je kupovina opreme Sektoru za vanredne situacije

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

20:00

Gašić: U sporazumu sa Kinom je kupovina opreme Sektoru za vanredne situacije
Bratislav Gašić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim situacijama sa NR Kinom, rekao je danas da je dogovorena kupovina nove opreme Sektoru za vanredne situacije i edukacija njegovih pripadnika. 

"Globalne promene, klimatske promene su donele neke nove bezbednosne izazove, tako da mi moramo u skladu sa tim mnogo više da učimo", izjavio je Gašić.

Gašić je istakao da je NR Kina jedan od strateških partnera MUP-a Srbije. 

"Zajedno radimo, sve je više njihovih turista koji dolaze kod nas. Zaštita njihovih investicija je takođe jedan od zadataka MUP-a i to je u ovom sporazumu danas jako značajno", objasnio je Gašić. 

Na pitanje hoće li se produbiti ova saradnja na svim nivoima u sklopu MUP-a, Gašić je naveo da se sporazum većinski delom odnosi na Sektor za vanredne situacije, koji je prema njegovim rečima, na visokom nivou.

"To rade dobri profesionalci, fenomenalni ljudi. Vidite da smo i sami ove godine pomagali dva puta našim prijateljima u Grčkoj, prošle godine Slovenija, Turskoj", rekao je Gašić. 

Ministar je zaključio da će se nastaviti sa novim ulaganjima, kao i sa razmenom iskustva sa kineskim kolegama.

Memorandum o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim situacijama, potpisan između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva za vanredne situacije Narodne Republike Kine, omogućiće efikasniju saradnju dve države u oblasti prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija