Politika

Lajčak nakon posete "petorke" Beograda i Prištine: Obe strane da ispune obaveze, postavljanje uslova neprihvatljivo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2023

-

10:23

Lajčak nakon posete "petorke" Beograda i Prištine: Obe strane da ispune obaveze, postavljanje uslova neprihvatljivo
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je "velika petorka" tokom posete Beogradu i Prištini izrazila očekivanje da dve strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga i naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo odlaganje ili postavljanje uslova.

On je na svom Fejsbuku najavio da će razgovori uskoro biti nastavljeni i precizirao da je, prilikom poseta Prištini i Beogradu bilo reči o tome kako unaprediti normalizaciju odnosa i ostvariti napredak u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji.

Lajčak  je dodao da je tema bila i bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije i ponovio da su članovi "velike petorke" poručili Vučiću i Kurtiju da događaji od 24. septembra predstavljaju "jasnu eskalaciju bez presedana“, što pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije.

"Zajedno sa našim partnerima, ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi", rekao je Lajčak, koji očekuje "punu saradnju Srbije u tom pogledu".

On je napomenuo da događaji od 24. septembra ne menjaju činjenicu da su Beograd i Priština ranije ove godine postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

"Tokom naših razgovora preneli smo očekivanje da Kosovo i Srbija u potpunosti ispune svoje obaveze iz dijaloga. Bilo kakvi uslovi ili odlaganja su neprihvatljivi. Zahvaljujem se svojim partnerima na ovoj poseti i uskoro ćemo nastaviti naše razgovore", poručio je Lajčak.

Podsetimo, "velika petorka" boravila je u Beogradu i Prištini u subotu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovor bio težak. Kako je dodao, za nas tu nema lakih tema, ali da ne može da govori o detaljima, jer je takav dogovor, te dodao da je na kraju krajeva "njihov jedini cilj da mu priznamo nezavisnost Kosova". 

"Razume se, sve oko Kosova je za nas teško. Ljudi misle da je to zbog Banjske. Nije. To je taktički bilo katastrofalno za nas. Njihov jedini cilj je da na kraju krajeva mi priznamo nezavisnost Kosova", naveo je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija