Politika

Brnabić: Priština će pokušati da odloži izbore, ZSO mora da se formira

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

19:25

Brnabić: Priština će pokušati da odloži izbore, ZSO mora da se formira
Brnabić: Priština će pokušati da odloži izbore, ZSO mora da se formira - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa
 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je Beograd spreman za dijalog, ali da Priština očigledno želi da izbegne nastavak dijaloga po svaku cenu i ocenila da će Priština pokušati da što više odloži raspisivanje izbora na severu KiM.

Brnabić je za Tanjug, uoči sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, naglasila da Zajednica srpskih opština mora da se formira u skladu sa Briselskim sporazumom, ali da ne veruje da će Priština na to pristati i da će Beograd morati da politički vodi tu borbu.

Na konstataciju da UN, kroz izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša, traže izbore na severu KiM i pitanje da li sada UNMIK ili EULEX mogu da budu neophodna spona u raspisivanju izbora, odnosno da li očekuje da sada urodi pritisak Zapada da do realizacije izbora dođe što pre, Brnabić je istakla da je Srpska lista, kao predstavnik srpskog naroda na KiM tražila raspisivanje izbora.

"Pod dva, to je trebalo da bude deo deeskalatornih mera na KiM. Na to sada poziva UNMIK. Da li će se to desiti, mislim da će Priština, iz svega što vidimo, pokušati da to što više odloži", rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da u Prištini pričaju "o nekim administrativnim procedurama, koje nemaju veze sa vezom" i koriste ih kako se ti izbori ne bi održali.

"Ne verujem da će oni pristati na osnivanje ZSO. To će ostati borba koju ćemo morati da politički vodimo", poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da je krajnje vreme za osnivanje ZSO prošlo pre pet ili šest godina.

"Sada mora da se osnuje ZSO, i to ne na način kako oni interpretiraju ZSO, nego kako je ZSO dogovorena 2015. godine, u skladu sa dogovorima koje izvojevao i postigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao predsednik vlade i sa jasno definisanim time ko piše statut ZSO, ko je osniva, kako se ona osniva, koje su njene ingerencije, kakva su njena ovlašćenja", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije istakla je da je taj dokument potpisao Isa Mustafa kao predstavnik Prištine.

"Dakle ta ZSO, a ne neka nevladina organizacija ili bilo kakva druga organizacija koja samo nosi ime ZSO. ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom", podvukla je Brnabić.

Premijerka Srbije smatra da će proći vreme dok Priština to ne implementira.

"Znam koliko se Vučić borio za to, znam koliki su pritisci na Vučića i znam koliko on neće odustati od toga šta Srbi na KIM traže i od toga šta je potrebno za Srbe na KIM da žive bezbedno i sigurno. Mi uvek spremni za dijalog", naglasila je Brnabić.

Ona je istakla da je Osmani izbegla dijalog na samitu u Granadi, iako jeVučić rekao da je spreman za razgovore i da je "bolje da razgovaramo 100 godina, nego da ratujemo jedan dan".

"Ona nije želela razgovore. Očigledno da oni žele da izbegnu nastavak dijaloga po svaku cenu", ocenila je Brnabić.

Ona je istakala da je na njoj da pokuša da objasni u kakvim neuslovima žive Srbi na KiM i drugi neelabanci, uključujući Rome i apeluje da se te stvari promene.

Brnabić: Od kada je EU pozvala na deeskalaciju, Priština načinila 23 esklatorna poteza

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je dobro što je sednica SB UN otvorena "jer će svi moći da vide kako se branimo i dodala da će dati sve od sebe".

"Ovo nije lako, imati šansu svetu pokušati da predstavite kako živi srpski narod na KiM, a to nisu uslovi u kojima bilo ko treba da živi - uslovi sistematskog terora, obespravljenosti, torture i da se od njih očekuje da to prihvate ili da se isele ili da ih isprovociraju da pruže nasilan otpor, što je nešto što ćemo osuditi, ali možemo da razumemo, jer ako neko puca na vaše dete a sutra bude slobodan dete će vas pitati - zašto", rekla je Brnabić za Tanjug.

Prema njenim rečima, Priština je želela dalju eskalaciju i da za to optuže Beograd i Vučića, ali i da to koriste za dalju represiju na Srbe i nealbance.

"Od 3. juna kada je EU pozvala na deeskalaciju Priština ništa nije preduzela već je načinila još 23 dodatna eskalatorna poteza kako bi napravila još veći haos i izazvala nemire kako bi izbegli obaveze koje su bili primorani da urade, pre svega da formiraju ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom", rekla je ona.

Brnabić: Fokusirana sam na sednicu UN, posle toga ću razmišljati o Briselu

Brnabić je rekla da u ovom trenutku ne razmišlja o Briselu, gde treba da putuje posle Njujorka, jer je fokusirana na sednicu UN, gde treba da čuje šta će reći drugi, ali i kosovska predsednica i da na adekvatan način odgovori.

"Ono što treba da predstvim jeste šta Srbija želi, a to su mir i stabilnost, poštovanje Povelje UN, teritorijalnog integriteta. Mir i stabilnost, bezbednost za Srbe na KiM, nastavak dijaloga i da ne posustanem u smislu da nasednem na provokacije jer je to što Priština želi", rekla je Brnabić. 

Prema njenim rečima, o Briselu će početi da razmišlja prvi minut nakon sednice UN.

Upitana da li odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Brisel znači dodatni pritisak na Srbiju ona je kazala da veruje da znači.

"Razgovaraću još sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pričali smo posle sastanka sa petorkom, znam koliko je važo. Verujem da će se pritisci nastaviti, Vučić ima svoje principe branio ih je najbolje i tako ćemo nastaviti. Neće biti lako ali verujem da ćemo odbraniti i naš narod i našu zemlju", rekla je Brnabić za Tanjug.
 

Komentari (0)

Srbija