Politika

Izbori raspisani, a Narodni pokret za državu još uvek samo ideja: Zašto se i dalje čeka njegovo formiranje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2023

-

19:28

Izbori raspisani, a Narodni pokret za državu još uvek samo ideja: Zašto se i dalje čeka njegovo formiranje?
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Pre više od godinu dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi put je najavio mogućnost formiranja Narodnog pokreta za državu. Osnivanje je u nekoliko navrata pomerano, a nisu se ostvarile ni poslednje najave da bi ovaj pokret mogao da započne sa radom u septembru. U trenutku kada su novi vanredni parlamentarni izbori već raspisani, sve je izvesnije da do njegovog formiranja neće ni doći, a pojedini analitičari tvrde i da je čitava ideja od početka imala određene manjkavosti.

Ni nakon što je zvanično napustio poziciju predsednika Srpske napredne stranke, Vučić nije tačno razjasnio šta bi bili njegovi ciljevi ili koji će biti kriterijumi za prijem članova. Pokret, kako je rekao "neće biti antistranački, već nadstranački", a najavljeno je i da bi bio otvoren za političke organizacije, nestranačke ličnosti i intelektualce. 

Sa bine ispred Narodne skupštine 26. maja Vučić je označio Vidovdan kao datum početka formiranja. Na taj praznik, međutim, došlo je samo do odlaganja osnivanja, kako je tada objašnjeno, zbog manjka vremena prouzrokovanog brojnim državnim obavezama. Slično objašnjenje dato je i dva i po meseca kasnije.

Kako je za Euronews Srbija objasnio izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, dve velike tragedije koje su se dogodile početkom maja uticale su na dinamiku formiranja pokreta koji je u junu trebalo da doživi svoju promociju. Drugi razlog, kako kaže, odnosi se na pitanje prioriteta.

"Sada vidimo da se faktički taj pokret neće ni pojaviti kao pokret na ovim izborima nego da će to da bude jedna proširena lista dopunjena nekim imenima poput Milana Stamatovića ili Tomislava Nikolića", rekao je Klačar.

"Jedan izazov postojao od početka"

Sa izborima koji su se bližili, jedno od ključnih pitanja bilo je u kom formatu bi na njima nastupala vlast. Ipak, bilo je više drugih prioriteta, pa je pitanje Narodnog pokreta za državu ostavljeno po strani.

"Čitave ove godine SNS odnosno Vučić je morao da bude posvećen prevashodno različitim problemima koji su se dešavali na Kosovu, različitim spoljnopolitičkim prioritetima i čini mi se zapravo da nije imao dovoljno vremena da se posveti bavljenju tim pokretom i na kraju je odluka pala na to da se zapravo ta lista sa kojom je inače SNS izlazio proširi i dopuni nekim imenima i da to bude neki format sa kojim će oni izaći na ove izbore", rekao je Klačar.

Kako je dodao, ovaj pokret je od početka imao jedan izazov u svom formiranju, a to je po čemu bi on bio različit od liste koja se okuplja oko SNS, čak i da je Socijalistička partija Srbije postala deo tog pokreta.

"Verovatno jedan od razloga zašto je to išlo sporije jeste i činjenica da je verovatno SNS teško mogla da dođe do nekih novih aktera u tom pokretu. Da bi taj pokret opravdao svoj smisao on je morao da bude različit od koalicije oko SNS, a on može da bude različit samo ako uz sebe uključi neke aktere koji do tada nisu bili deo saradnje SNS", naveo je Klačar.

Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka govorio je za Euronews Srbija o Narodnom pokretu i kaže da deluje da se od njega odustalo. 

"Meni od starta nije ni bilo jasno šta bi to moglo da bude i bio sam prilično skeptičan oko potencijala tog pokreta. SPS i SNS su jako dugo na vlasti i nema prostora da sada uvodite nove ljude u politiku ili da se nekako rebrendirate tako da pretpostavljam da ćemo do izbora gledati ono što smo i videli u poslednjih nekoliko dana, a to je pristupanje određenih sportista SNS ili izbornoj listi ili eventualno potezi poput ponovnog pojavljivanja Tomislava Nikolića u aktivnoj politici. Ali mislim da i mimo toga ionako SNS i SPS ne mogu nesto novo da urade. Prosto su na vlasti u 11 godina, pod lupom su i nema baš sad mnogo novih trikova", rekao je Spasojević. 

"Vremena za formiranje uvek ima"

Na pitanje da li sada ima vremena za formiranje ovog pokreta, politički analitičar Dejan Vuk Stanković odgovara da vremena za to uvek ima. 

"To je opet stvar neke volje. Taj pokret je prosto kao ideja očigledno pod uticajem ovih različitih bilo unutrašnjih bilo spoljno političkih okolnosti iščezao iz našeg javnog života kao tema kojom bi vlast mogla da se bavi", naveo je.  

Dodaje da je pored brojnih dešavanja, krize oko Banjske, stalnih pregovora oko Kosova, ekonomske krize koja zahteva stalno neku prevenciju koja nastaje zbog turbulencija, najpre na globalnom planu koji se preliva i na nas, formiranje pokreta - "pojela realnost". 

"Ipak treba da osmislite programski, institucionalno ... to je očigledno pojela realnost i sada je pitanje samo taktičko da li Pokret znači više ili manje. Sadržinski vlast će se boriti za kontinuitet svoje politike", rekao je Dejan Vuk Stanković za Euronews Srbija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija