Politika

Proglašena izborna lista "Ivica Dačić premijer Srbije"

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2023

-

11:24

Proglašena izborna lista "Ivica Dačić premijer Srbije"
Tanjug/SPS - Copyright Tanjug/SPS

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija proglasila je danas izbornu listu "Ivica Dačić premijer Srbije" za učešće na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra.

Komisija je na današnjoj sednici, 12. po redu, utvrdila da je uz ovu listu,  drugu koja je proglašena, predato 19.618 pravno valjanih potpisa birača koji podržavaju listu i da su se stekli uslovi da se lista na kojoj je 250 kandidata proglasi.

Koalicija Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbije-Zeleni Srbije predala je ranije Republičkoj izbornoj komisiji listu pod nazivom "Ivica Dačić - premijer Srbije".

Predaji liste 2. novembra su uz predsednika SPS Ivice Dačića prisustvovali i lideri Jedinstvene Srbije i Zelenih Srbije, Dragan Marković Palma i Ivan Karić, kao i kandidati za narodne poslanike.

To je druga lista koja je predata i koja je proglašena za učešće na predstojećim izborima.

RIK je takođe doneo i rešenje o imenovanju člana i  njegovog zamenika koji će kao predstavnik ove liste ući u prošireni sastav komisije.

"Očekujem da će koalicije oko SNS i SPS pobediti na izborima"

Predsednik SPS-a Ivica Dačić je potom Tanjugu rekao da učešće u kampanji "neće biti lako".

"Pridružio bih se i apelu predsednika Vučića da se dođe do neke normalnosti u smislu toga da svako agituje za sebe, a da time ne unižava i ne ponižava niti da vređa neke druge", rekao je Dačić i dodao da ostaje da se vidi da li je to moguće ili nije.

Na pitanje da li se Vučić ljuti na slogan "Dačić premijer", ponavlja da su on i Vučić nisu neprijatelji ili tamo neki protivnici pa da nešto međusobno kriju i da su još pre mesec dana razgovrarili o detaljima izlaska na izbore, kako će im se zvati liste, kao i da nastavljaju saradnju.

Dačić je podsetio i da slogan "Dačić premijer" nije novi kao i to da su ovi izbori i parlamentarni i lokalni, gradski, praktično nastavak izbora koji su bili pre godinu dana, a zbog čega je Toma Fila ponovo kandidat za gradonačelnika.

"Voleo bih da i druge liste isto kažu ko su kandidati za premijera. Uvek sam govorio, Vučić predsednik, a mislim da bi još bolje za Srbiju bilo, da ne kažem, najbolje, da bude Vučić predsednik, Dačić premijer, ali to je na građanima", rekao je Dačić koji je podsetio i da SPS nije bila za vanredne izbore i da smatra da ih je opozicija tražila jer je mislila da ih Vučić neće raspisati.

Naglasio je da očekuje da će koalicije oko SNS i SPS-a pobediti na izborima i da će imati stabilnu političku većinu za formiranje vlade, jer to veoma bitno.

"Bez stabilne koalicije ne možete da radite ništa ozbiljno i da naravno da će se onda otvoriti prostor da u narednim godinama nema političkih nestabilnosti", rekao je Dačić.

Na pitanje da "prizna" da će u Beogradu biti teško, kaže da nema šta da priznaje jer je bilo tesno i na prethodnim izborima.

U Beogradu je situacija tesna, jer postoji polička opozicija koje ne postoji nigde drugde u Srbiji, poput ekoloških partija ili Ne davimo Beograd, rekao je on i dodao da su zato uvek imali procenat, dva manje u Beogradu nego u drugim krajevima Srbije.

"Ipak je zbir naših i odbornika Vučićeve koalicije omogućio da imamo većinu i zato očekujem da je to moguće i sada. Bez obzira što su predstavnici opozicije već proglasili da su pobedili. Mislim da situacija nije takva i da mi očekujemo pobedu i u Beogradu", naglasio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija