Politika

Čitanje poruka koje je Đorđa Meloni poslala u Beogradu: Investicija u buduće odnose i kontinuitet po pitanju Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2023

-

16:00

Čitanje poruka koje je Đorđa Meloni poslala u Beogradu: Investicija u buduće odnose i kontinuitet po pitanju Kosova
Tanjug/Vladimir Sporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Italija će Srbiji uvek pružiti podršku na putu evrointegracija – to je rekla premijerka Đorđa Meloni koja je juče posetila Beograd i razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Druga njena značajna poruka bila je da zna da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup u dijalogu Beograda i Prištine i da se radi na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele.  Analitičari ukazuju da bi posetu italijanske premiejrke Srbiji mogli da posmatramo kao investiciju u buduće dobre odnose na liderskom nivou.

Italija je značajna članica Evropske unija koja ima gotovo 60 miliona stanovnika. Na zajedničkoj konferenciji za novinare koju su održali premijerka te zemlje i predsednik Srbije moglo se čuti da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosi godišnje 4,6 milijardi evra. Vučić je naglasio da veruje da bi ta cifra mogla da bude i veća, posebno nakon što Stelantis krene sa proizvodnjom novog modela - električne pande u Kragujevcu.

Novinarka Euronews Srbija koja je pratila posetu italijanske premijerke Nevena Kostadinović Manojlović kaže da se može reći da je sve prošlo u prijateljskom tonu i bez tereta teških reči i pritisaka na koje smo navikli u poslednje vreme. Kako napominje, ključna poruka Đorđe Meloni tiče se evropskih integracija, naročito u delu gde se ističe da EU nije klub privilegovanih, već da kroz proces evropskih integracije treba da dođe do ujedinjenja Evrope.

Dimitrije MIlić iz organizacije Novi treći put ukazuje na kontekst proređenih poseta italijanskih premijera Srbiji, što kako kaže, nema nužno veze sa Beogradom, već sa politički nestabilnom situaicjom u Italiji. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Sa prethodnim premijerima, Konteom i Dragim, i sa nekim prethodnim liderima Italije, uvek je postojala ideja da dođe do ponovnog produbljivanja odnosa koji su postojali u vreme vlasti Silvija Berluskonija, ali do toga u tom smislu nije dolazilo. Tako da, ovo jeste iskorak napred u odnosima i ,naravno, ključno je pitanje, da li će Đorđa Meloni u političkom smislu trajati duže od njenih prethodila. Ukoliko bi ona trajala, što je u Italiji uvek teško zbog italijanskog političkog sistema i političke prirode koja tamo postoji, mislim da bi to mogla da bude investicija u buduće dobre odnose na liderskom nivou", napomenuo je Milić za Euronews Srbija.

Ranije ove godine italijanski ambasador u Srbiji Luka Gori je rekao da su odnosi dve zemlje definitivno u fazi procvata. Nevena Kostadinović Manojlović podseća da je to jedna od zemalja sa kojom Srbija ima potpisano strateško partnerstvo i ukazuje da dobri politički odnosi olakšavaju ekonomsku saradnju.

Kako je promenjen imidž Đorđe Meloni u Evropi - dva ključna faktora

Đorđa Meloni je inače, kada je stupila na dužnost premijerke, bila određena vrsta "bauka" za Evropu jer dolazi sa krajnje desnice političkog spektra. Međutim, ta slika se sada potpuno promenila. Od žene koju je pratilo Musolinijevo nasleđe, ona je postala pouzdana i važan partner ne samo Brisela, nego i Vašingtona, a agresivna retorika je potpuno ublažena.

Dimitrije Milić ističe da je Italija Italija u velikoj meri zavisna od evropskih finansijskih institucija, prvenstveno zbog visokog javnog duga i privrede čija je konkurentnost značajno opala od kada je država postala deo Evrozone. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Tako da, šta god vi pričali u smislu populizma, pitanje je šta je realnost kada je u pitanju vaša privreda", rekao je Milić. 

Ističe da je drugi element koji bi trebalo uzeti u obzor to što Đorđa Meloni pokušava da igra "na američku kartu", odnosno da se više usklađuje sa američkom spoljnom i bezbednosnom politikom.  

"Pretpostavljam da očekuje da, ukoliko američki uticaj bude veći u Evropi, što se desilo sa početkom rata u Ukrjaini, da će praćenje američke politike u smislu sankcija Rusiji, pomoći Ukrajini i odvajanja od kineskog projekta Pojas i put doneti Italiji neki prostor koji do sada nije imala unutar EU zbog nekih finansijskih problema", rekao je.  

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"I uz najdesniju italijasnku vladu do sada postoji kontinuitet po kosovskom pitanju"

Govoreći o porukama koje je Đorđa Meloni poslala kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Dimitrije MIlić je naveo da to znači da će Italija podržati bilo koji pritisak koji ide na jednu i na drugu stranu da se sprovedu odredbe iz dosadašnjih sporazuma. 

"Oko kosovske politike ne bi trebalo imati neka velika očekivanja od Italije u tom smislu, prvesntsveno zato što to nije država koja ima političku moć kao SAD ili neke druge države. Drugi element koji bi trebalo imati u vidu, velika su očekivanja postojala u domaćem javnom prostoru, da ukoliko dođe neka dosta desnija opcija, da će Italija promeniti svoj stav po pitanju Kosova. Odnosno da će biti bliža Srbiji ili nekim scenarijima koje su neki na desnom spektru u Srbiji najavljivali, a to je da će Rim otpriznati Kosovo. To se nije desilo", istakao je Milić. 

Poručuje da, sada kada imamo najdesniju vladu Italije do sada, u smislu kosovske politike postoji neki kontinuitet, bez obzira na to što Meloni ne dolazi iz političkog establišmenta, ni desnog demohrišćanskog, ni levog socijaldemoratskog.  

Komentari (0)

Srbija