Politika

Meloni nakon sastanka sa Vučićem: Srbija može da računa na našu podršku, Zapadni Balkan je deo EU porodice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2023

-

14:16

Meloni nakon sastanka sa Vučićem: Srbija može da računa na našu podršku, Zapadni Balkan je deo EU  porodice
Meloni nakon sastanka sa Vučićem: Srbija može da računa na našu podršku, Zapadni Balkan je deo EU porodice - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas nakon sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, da su Srbija i Italija izrazito prijateljske zemlje koje imaju dobre političke, ali i ekonomske odnose i da je nivo robne razmene dve zemlje oko 4,6 milijardi evra. Meloni je rekla da će Italija uvek pružiti podršku Srbiji u evropskim integracijama i poručila da je ono što oni treba da urade, jedan brzi proces koji bi doveo do, kako je rekla "ne proširenja, već ponovnog ujedinjenja Evrope".

"Za nas je bitno da Zapadni Balkan bude deo EU porodice. Vučić zna da može da računa na podršku Italije, kako bismo ubrzali taj proces približavanja Evropskoj uniji i sve ono što Evropska komisija traži", rekla je Meloni i dodala:

"Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup i u dijalogu u vezi Kosova. Italija podržava taj proces, i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele".

Istakla je da svi dosadašnji rezultati pokazuju dobre ekonomske odnose dve zemlje, i da postoji veliko interesovanje italijanskih kompanija da posluju ovde, čemu doprinosi ekonomski razvoj Srbije i ekonomska politika predsednika.

"Veoma sam zadovoljna što imamo lidere koji se razumeju i shvataju koliko je bitno da se poboljšaju naši odnosi i naše privrede. Sav posao koji Italija i Srbija zajedno rade pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju, i zato smo mi ovde. Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koji podržavaju proces proširenja", rekla je Meloni.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Dijalog između naših vlada je poboljšan, intenziviran. Mnogo toga smo zajedno uradili. I naša trgovinska razmena ima zaista izuzetan uspeh. Sigurno sam da ona može da bude još veća. Italija je prisutna u Srbiji, ima puno preduzeća, kompanija. Mislim da može da bude još investicija koje će da doprinosu na svoj način, da se otvori još više radnih mesta. Sada tu ima otprilike 150 hiljada ljudi koji rade u italijanskim kompanijama", rekla je Meloni.

Vučić: ITA bi mogla da bude prvi partner Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, da su razgovarali o svim važnim pitanjima i konstatovali da Srbija i Italija kao izrazito prijateljske zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose i istakao da bi Italija, kada Stelantis krene u proizvodnju električne pande u Kragujevcu, mogla da bude ponovo prvi i najznačajniji partner Srbije.

"Sa Meloni sam razgovarao i o svim regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije i zahvalan sam predsednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Italije evropskom putu Srbiji i posebno sam zahvalan Đorđi što je uvek želela da čuje naše mišljenje i imala uvek dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu", rekao je Vučić u Palati Srbija.

Zahvalio je Meloni što je posetila Srbiju uprkos gustom rasporedu i istakao da smo ponosni, privilegovani i počastvovani njenom posetom, koja će doprineti daljem unapređenju odnosa dve zemlje. Vučić je rekao da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosi godišnje 4,6 milijardi evra i da veruje da može da bude mnogo veća, a posebno kada Stelantis krene sa proizvodnjom novog modela - električne pande u Kragujevcu.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vučić je naveo da Srbija ima dobre odnose sa više italijanskih regiona što je od velikog značaja zbog biznis saradnje i saradnje u inovacijama.

Dodao je da se uskoro očekuje dolazak predsednika italijanske regije Lombardija Atilie Fontane na inovacionom forumu Srbija-Italija.

"Mi mislimo da je predsednica Vlade Italije gospođa Meloni jedan od lidera velikih ne samo evropskih, već svetskih lidera koja upravo to dokazuje svojom otvorenošću i raskošnim političkim talentom", rekao je Vučić.

On je iskazao zahvalnost i na odluci Italije da sve najvažnije italijanske finansijske institucije, koje podrazumevaju dolazak banke za depozit i zajmove u najskorije vreme, čime će Beograd postati prvo regionalno sedište sa kompletnom platformom  italijanskih  javnih i privatnih subjekata za podršku poslovnom sektoru i njegovoj internacionalizacijii.

"To je od nas od izuzetnog značaja  i verujemo da ćemo mnogo toga moći da uradimo sa našim italijanskim partnerima", rekao je Vučić.

Dodao je da bi kompanija Stelantis, osim proizvodnje novog električnog vozila Pande, mogla da bude generator novih investicija u auto-industriju, koja je ubedljivo najveći izvor stranih direktnih investicija sa udelom od čak jedne četvrtine u ukupnim stranim investicijama u našoj zemlji. 

"Posebno sam izrazio zahvalnost gospođi Meloni na svim spoljnopolitičkim naporima u pravcu rešavanja regionalnih kriza ovde na Zapadnom Balkanu. Ukazao sam na to da Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema u našem regionu i nadam se da  ćemo ubuduće imati još značajniju ulogu Italije u svim stvarima koje su od vitalnog interesa za opstanak zemlje i našeg naroda", rekao je Vučić.

Vučić je poželeo Meloni i delegaciji iz Italije da se osećaju kao kod svoje kuće dok borave u Srbiji.

Predsednica Vlade Italije Đorđa Meloni boravi danas u zvaničnoj poseti Beogradu. Premijerka Italije dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, intoniranje himni dve zemlje i počasni stroj garde Republike Srbije.

Ovo je njena prva poseta Srbiji otkako je izabrana na mesto premijera Italije. Pored Vučića, italijansku premijerku dočekali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Predsednik Srbije dočekao je premijerku Italije na beogradskom aerodromu i tom prilikom izjavio da je siguran da će ova poseta dati dodatni zamah odnosima dve zemlje.

"Italija je jedan od najvažnijih političkih, ali i ekonomskih partnera naše zemlje. Posebno zahvalan gospođi Meloni na tome što je našla vremena da, uprkos zgusnutom rasporedu, poseti Srbiju i pruži podršku na našem evropskom putu", navodi se na Instagram profilu predsednika Srbije.

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija