Politika

Ambasada SAD u Prištini: Građani imaju pravo da traže povlačenje gradonačelnika na severu KiM

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

21:24

Ambasada SAD u Prištini: Građani imaju pravo da traže povlačenje gradonačelnika na severu KiM
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da građani imaju pravo da traže povlačenje gradonačelnika, na osnovu administrativnog uputstva koje je izdala vlada.

"Građani imaju pravo da traže povlačenje izabranih zvaničnika prema ovom administrativnom uputstvu. Poštujemo vladavinu prava na Kosovu, uključujući i ostvarivanje ovog posebnog prava, zasnovanog na demokratskom i pravnom procesu“, izjavila je portparolka američke ambasade Ketrin Džad za Kljan Kosova povodom inicijative za smenu četiri gradonačelnika opština na severu KiM.

Ona je rekla da SAD nastavljaju da ohrabruju Vladu u Prištini da osigura građanima da efikasno ostvaruju svoja prava u skladu sa administrativnim uputstvom.

Grupe građana pokušale su u utorak da opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić predaju zahteve za smenu gradonačelnika, ali su njihovi zahtevi odbijeni.

Grupa građana iz Severne Mitrovice ponovo je danas podnela zahtev za pokretanje smene tzv. gradonačalnika te opštine Erdena Atića, prema proceduri koju predviđa tzv. ministarstvo za lokalnu samoupravu privremenih institucija u Prištini.

Prema upustvu privremenih prištinskih institucija, za pokretanje smene tzv. gradonačelnika potrebno je podneti zahtev, zatim potpisati peticiju, a zatim organizovati glasanje za smenu i na kraju organizovati nove izbore.

Uputstvo koje su te institucije sačinile odnose se na smene predsednika opština , odnosno nelegalno izabranih gradonačelnika na severu KiM, koji su navodno izabrani na izborima koje su Srbi bojkotvali.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija