Politika

Kurti: Nisam prihvatio ZSO kao preduslov, neću tražiti ostavke gradonačelnika iako im je legitimitet slab

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

18:21

Kurti: Nisam prihvatio ZSO kao preduslov, neću tražiti ostavke gradonačelnika iako im je legitimitet slab
Kurti: Nisam prihvatio ZSO kao preduslov, neću tražiti ostavke gradonačelnika iako im je legitimitet slab - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je na sastanku u Briselu izneo predlog za primenu sporazuma iz Brisela i implementacionog aneksa iz Ohrida, ali da je Srbija prvo zatražila formiranje Zajednice sprskih opština, što on, kako kaže, ne može da prihvati kao preduslov. 

On je, takođe, poručio da neće tražiti od gradonačelnika na severu KiM da podnesu ostavke, iako je priznao da im je legitimitet slab.

Kurti je novinarima u Briselu rekao da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prihvatio predlog Beograda i izrazio žaljenje zbog toga.

"Ja sam jedini koji je izneo predlog na sastanku u Briselu, koji je podrazumevao jedan sekvencijalni putokaz kako da se izvrši implementacija sporazuma iz Brisela od februara ove godine i implementacionog aneksa iz Ohrida. Ni sa srpske strane ni sa strane Brisela nije bilo nikakvog papira kao predloga", rekao je Kurti novinarima. 

On je dodao da kada je, kako je naveo, saznao da Beograd nije predložio nikakav sekvencijalni putokaz, nego samo, kako tvrdi, "predao dokument", kojim uslovljava da najpre mora da se formira Zajdnica sprskih opština. 

"To nas vraća u situaciju u aprilu 2013, ali ovo više nije scena gde su Ketrin Ešton, Robert Kuper, Ivica Dačić i Hašim Tači. Sada je 10 godina kasnije", rekao je Kurti.

On je dodao da svi sporazumi koji su obavezujući i validni moraju da se primene i istakao da to kaže i član 10. osnovnog sporazuma. 

"Ja ne mogu da prihvatim da Zajednica opština i kreiranje te zajednice bude preduslov za izvršenje našeg sporazuma, jer je to nasuprot ovom sporazumu", rekao je Kurti. 

On tvrdi da je uvek bio spreman da razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Kurti tvrdi da ne može da se pregovara o nacrtu statuta ZSO ako se najpre ne postigne dogovor o sekvencijalnom putkazu. 

"Ja sam dao predlog, nije bilo drugog predloga, ali nije bilo moguće da imamo kompromis jer ne postoji kompromis između uslovljavanja i predloga. Moraju da postoje dva predloga", rekao je Kurti. 

Na pitanje da li prihvata da primeni ZSO po principu iz 2013. i 2015. godine, Kurti je rekao da "u tom sekvencijalnom putokazu moramo da pregovaramo o jednom nacrtu statuta o srpskoj zajednici na Kosovu, u vezi sa članom 10. gde postoje ta dva sporazuma, ali kad dođe vreme".

"To ne može da bude prvi stepen naših pregovara", poručio je Kurti i dodao da sporazum od 2013. ima tri dela, prvo je o ZSO, drugi o integraciji Srba u kosovski sistem i treći koji kaže da dve strane ne treba da stvaraju prepreke jedna drugoj na putu ka EU. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija