Politika

Mustafa: Kurti bez potrebe izazvao eskalaciju situacije na severu Kosova, "gradonačelnike instalirao" u kancelarije

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2023

-

20:41

Mustafa: Kurti bez potrebe izazvao eskalaciju situacije na severu Kosova, "gradonačelnike instalirao" u kancelarije
Bivši premijer privremenih prištinskih institucija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši kosovski premijer i nekadašnji lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je danas da nije bilo potrebe za zaoštravanjem situacije na severu KiM i da je premijer Aljbin Kurti izazvao eskalaciju situacije.

On je dodao da gradonačelnike tamošnjih opština nije bilo potrebno "instalirati u svoje kancelarije, sa sve specijalnim policijskim jedinicama".

"Problem je u tome što Kurti zateže situaciju na severu, ali ne stvara tenziju samo na severu, on stvara međunarodnu reakciju u vezi sa tim, i onda u nekom obliku želi da dobije poene za eskalaciju, za situaciju koju nije trebalo zatezati. Nije bilo potrebe da se sve te policijske snage dovode na sever, nije bilo potrebe da se njihovi gradonačelnici sa specijalne jedinice policije instaliraju u policiju na severu", rekao je on za "Kosova pres", preneo je "Reporteri".

Bivši predsednik DSK uveren je da se situacija na severu zakomplikovala od prošle godine, kada se razgovaralo o registarskim oznakama vozila, a potom, prema njegovim rečima, usvajanjem raznih mera za sever koje nisu koordinisane sa međunarodnom zajednicom.

Bivši predsednik DSK napominje da se Kurtijeva vlada može srušiti uz više opozicionih strategija, dok kaže da vlada mora da primeni Briselski i sporazum iz Ohrida. Mustafa ističe da se dogovori moraju sprovesti i da Kurti ne može da pravi incidente da bi izbegao obaveze.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica će naterati Kurtija da sprovede obaveze.

"Sada je kritičan momenat da se ti sporazumi sklope, jer sledeće godine počinju izbori u SAD, onda će početi izbori u institucijama Evropske unije, niko se neće baviti nama. Da li mu sviđa ili ne sporazum iz 2013, to je druga stvar, ili možda neki drugi sporazumi.Ali, on se u Ohridu i u Briselu dogovorio da će sprovesti sve te sporazume i sada ne može da pravi incidente na terenu, jer međunarodna zajednica ne dozvoljava nasilje. Ali, vidim da se sada, polako, uvodi red i oni će ga naterati da sprovede te obaveze", rekao je on, preneo je ''Kljan Kosova''.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija