Politika

GRECO: Srbija na zadovoljavajući način sprovela većinu preporuka protiv korupcije

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

12:05

GRECO: Srbija na zadovoljavajući način sprovela većinu preporuka protiv korupcije
Tanjug AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je na zadovoljavajući način sprovela ili postupila po 10 od 13 preporuka iz Izveštaja u okviru četvrtog kruga evaluacije, koje se odnose na sprečavanje korupcije poslanika, sudija i tužioca, navodi se u danas objavljenom dodatku drugog izveštaja o usklađenosti Srbije sa preporukama Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope. 

Tri preporuke su delimično sprovedene, dodaje se u ovom izveštaju, kojim se okončava postupak četvrtog kruga evaluacije o usaglašenosti Srbije.

U drugom prelaznom izveštaju o usklađenosti Srbije navedeno je da je osam preporuka sprovedeno na zadovoljavajući način ili je prema njima postupano na zadovoljavajući način, a sada, prema dodatku izveštaja, u tu grupu spadaju i preporuke IV i X o izmeni sastava Visokog saveta sudstva, odnosno o revidiranju sistema ocenjivanja rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. 

Što se tiče narodnih poslanika, navodi se da je Srbija postigla zadovoljavajući nivo usklađenosti sa većinom preporuka.  

"Transparentnost u procesu izrade zakona je dodatno poboljšana, državni organi pravovremeno objavljuju nacrte zakona na javnim vebsajtovima, izmene predloga zakonodavnih akata stavljaju se na uvid javnosti preko interneta, uspostavljen je efektivniji proces učešća javnosti u zakonodavnom procesu u preliminarnoj fazi, a u parlamentu se organizuju javna saslušanja o važnim zakonima", navodi se u zaključcima izveštaja. 

Kako se dodaje, još treba uvesti konkretne rokove u poslovnik Narodne skupštine.  Napominje se i da se znatno smanjilo korišćenje hitnih procedura, ali se ocenjuje da još nisu uvedena jasnija pravila kojima bi se striktije uokvirila ova praksa.

"Zakon o lobiranju je podržan nizom podzakonskih akata, kao i aktivnostima obuke i podizanja svesti", dodaje se u izveštaju. 

Ocenjuje se da je usvajanjem Kodeksa ponašanja za poslanike, zajedno sa smernicama za njegovu primenu, podizanje svesti i obuka postignut veliki korak napred. Ukazuje se i na osnivanje Komisije za etiku i imenovanje poverljivog savetnika. 

Kada je reč o sudijama i tužiocima, navodi se da je usvajanje ustavnih reformi omogućilo primenu većine preporuka GRECO-a.  U izveštaju se navodi da većinu sudija Visokog saveta sudstva sada čine sudije koje biraju kolege, a članstvo predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti po službenoj družnosti je ukinuto. 

"VSS je Ustavom priznat kao nezavisno telo, koje garantuje nezavisnost sudova i sudija. Preduzete su mere za jačanje transparentnosti njegovih aktivnosti i njegove budžetske autonomije", napominje se u izveštaju. 

Navodi se i da značajan deo članova Visokog saveta tužilaca (VST) sada čine tužioci koje biraju njihovi kolege, a članovi koje postavlja parlament imenuju se u okviru procedure, koja "jača pluralizam mišljenja i obezbeđuje izvesnu depolitizaciju u ovim imenovanjima".

Međutim, GRECO navodi da žali što parlament nastavlja da igra takvu ulogu u imenovanju nekih članova VST i što je ministar pravde i dalje član VST po službenoj dužnosti, iako više ne ne glasa u disciplinskom postupku.  U izveštaju se pozdravljaju normativni okvir i metode za poboljšanje objektivnosti i transparentnosti procedura za zapošljavanje i napredovanje sudija i tužilaca. 

Ukazuje se i da su organizovane aktivnosti obuke i podizanja svesti za veliki broj sudija i tužilaca, naročito putem Pravosudne akademije.  U izveštaju se ocenjuje da je sistem za ocenjivanje rada sudija i tužilaca ojačan kako bi se osigurala transparentnija i pravičnija procedura, a da je usvajanje "Smernica za sprečavanje neprimerenog uticaja na sudije" korak u pravom smeru.

Napominje se i da Etički odbor VSS obavlja svoju ulogu u pogledu pravosudne etike, uključujući imenovanjem poverljivog savetnika.  Istovremeno se pozdravlja usvajanje Etičkog kodeksa za tužioce, kao i osnivanje Etičkog komiteta VST i imenovanje povreljivog savetnika. 

Ističe se i da su Zakonom o sprečavanju korpcije, koji je izmenjen prema preporukama GRECO-a, kao i relevantnim priručnicima i vodičima za javne funkcionere, poboljšana pravila u sukobima interesa, koja se primenjuju na poslanike, sudije i tužioce. 

"Oni obezbeđuju izvesnu osnovu za rešavanje sukoba interesa", navodi se u izveštaju. 
U izveštaju se precizira da su na zadovoljavajući način primenjene ili je postupano na zadovoljavajući način sa preporukama II, III, IV, V, VI, VII, X, XI, XII i XIII. 

S druge strane delimično su primenjene preporuke I, VIII i IX, koje se odnose poboljšanje transparentnosti zakonodavnog postupka, izmenu sastava Državnog veća tužilaca i reformisanje postupka za izbor i napredovanje javnig tužioca i zamenika javnih tužioca. 

U izveštaju se napominje da srpske vlasti mogu da obaveste GRECO o daljem razvoju događaja u vezi sa tri preporuke, koje GRECO ocenjuje kao delimično primenjene.

"Ispunjavanje preporuka rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava"

Vlada Srbije saopštila je danas da je ispunjavanje preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO) organa Saveta Evrope, rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava i osiguranju nezavisnosti pravosudnog sistema, čemu je prethodilo usvajanje ustavnih amandmana, seta pravosudnih i drugih zakona, podzakonskih akata i procedura.

Vlada je, povodom izveštaja GREKO-a u kome je navedeno da je Srbija ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije uspešno ispunivši 10 od 13 preporuka GREKO-a iz Četvrtog kruga evaluacije, dok su preostale tri preporuke delimično ispunjene, saopštila da se obavezuje na nastavak rada na ispunjenju preostalih preporuka i daljem razvoju pravosudnog sistema, u skladu sa evropskim standardima.

Takođe, implementacija novih etičkih kodeksa za poslanike, sudije i tužioce znatno podiže standarde integriteta i profesionalizma, prema oceni ovog tela Saveta Evrope, navodi se u saopštenju Vlade.

U izveštaju se navodi da je značajan napredak napravljen u reformi Visokog saveta sudstva, sa većinom članova biranim od strane sudija smanjujući politički uticaj, dok su slične reforme postignute i u Državnom veću tužilaca. Dodaje se da je poboljšana transparentnost kroz objavljivanje zakonskih nacrta i amandmana, kao i kroz efikasnije organizovanje javnih rasprava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija