Politika

Komandant Kfora: Situacija na Kosovu mirnija, ali i dalje krhka, ostajemo budni

Komentari

Autor: Kosovo online

10/12/2023

-

11:19

Komandant Kfora: Situacija na Kosovu mirnija, ali i dalje krhka, ostajemo budni
Komandant Kfora: Situacija na Kosovu mirnija, ali i dalje krhka, ostajemo budni - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Bezbednosna situacija na Kosovu je sada mirnija, ali i dalje krhka, rekao je komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš u intervjuu za portal Kosovo onlajn.

On je naveo da je Kfor uvek dokazivao svoju sposobnost da se uhvati u koštac sa svakim izazovom i da nastavi da sprovodi svoj mandat UN, potpuno i nepristrasno i podsetio na nedavnu izjavu generalnog sekreta NATO Jensa Stoltenberga koji je istakao da "Alijansa očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovskih bezbednosnih snaga ili Kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost".

Na pitanje kako ocenjuje trenutnu bezbednosnu situaciju, komandant Kfora navodi da je nakon porasta tenzija proteklih meseci, NATO rasporedio 1.000 dodatnih vojnika i teže naoružanje.

"Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne linije. Sve u svemu, bezbednosna situacija je sada mirnija, ali je i dalje krhka. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da misija Kfora nastavi da ispunjava svoj mandat UN – na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, i slobodu kretanja; u svakom trenutku i nepristrasno", rekao je on.

Tanjug/KFOR

 

Kako je naveo, Kfor nastavlja da deluje kao treći reagujući na Kosovu, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (Euleks).

"NATO je snažno posvećen bezbednosti na Kosovu i Kfor će ostati koliko god bude potrebno, u skladu sa našim mandatom UN. Kfor nastavlja da stvara bezbednosni okvir, neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, što je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti za dobrobit svih zajednica i regionalnoj stabilnosti", kaže general Ulutaš.

Na pitanje da li je i dalje važeći sporazum da je potrebna dozvola komandanta Kfora za eventualni dolazak KBS-a na sever Kosova, Ulutaš je naveo da je generalni sekretar NATO bio vrlo jasan po ovom pitanju tokom svoje nedavne posete Prištini.

"On je ponovio da 'svako raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova zahteva saglasnost Kfora'. Pozdravljamo kontinuirano poštovanje ovih obaveza od strane institucija na Kosovu. Generalni sekretar NATO je takođe istakao da 'očekujemo blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovskih bezbednosnih snaga ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost'. U redovnom sam kontaktu sa predstavnicima kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije. Računam na njihovu kontinuiranu saradnju", rekao je Ulutaš.

Upitan postoji li opasnost da se sličan sukob, kakav je onaj u Banjskoj, ponovi u narednom periodu, Ulutaš kaže da neće spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju i navodi da Kfor pomno prati sva relevantna bezbednosna dešavanja u regionu.

"Kfor ima agilno, fleksibilno i vidljivo prisustvo širom Kosova. Ostajemo budni i laserski fokusirani na svakodnevnu implementaciju naše misije UN, i ostajemo spremni da se uhvatimo u koštac sa svakom situacijom koja može uticati na bezbednosno okruženje, u skladu sa našim mandatom UN", rekao je komandant Kfora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija