Politika

Brnabić: Ako se opozicija poziva na Belivuka, nema im više mesta u politici

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2021

-

18:20

Brnabić: Ako se opozicija poziva na Belivuka, nema im više mesta u politici
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je deo opozicije koja se, "uz pomoć izjava Veljka Belivuka i Marka Miljkovića", bori protiv predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, dotakao novo dno i koristi se vidom političke borbe kakav nikada u istoriji Srbije nije viđen.


Brnabić je na sednici Skupštine, na kojoj članovi Vlade odgovaraju poslanicima, kazala da kada se radi o ubicama i kriminalcima kakvi su Miljković i Belivuk, onda je jedino normalno, bez obzira na političku pripadnost, da se zarad zemlje i građana svi ujedine i podrže borbu protiv takvih ubica i kriminalaca.

"To nema veze sa politikom, normalan čovek, iole pristojan, nikada sebi ne bi dozvolio da pomisli da to iskoristi u svrhu političke borbe, ali nažalost to se dešava u Srbiji danas", kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, nije problem u tome šta kriminalci pričaju, jer njima, kako kaže, laž posle svega što su uradili i ne može teško da padne, već ko i kako koristi njihov iskaz.

"Kakav ste čovek ako njima više verujete i kakvu politiku propagirate i kakvu zemlju biste voleli da vidite, bilo kakvu gde su Miljković i Belivuk na slobodi, samo da Vučić nije predsednik", kazala je.

Ističe da je u poslednjih 10 dana moglo da se vidi da je politika tog dela opozicije da su ujedinjeni sa kriminalcima i ubicama protiv Vlade i Vučića.

"Zar ne mislite da vam više nije mesto u politici? Ako nemate šta da kažete protiv Vučića i Vlade, nego se pozivate na Belivuka, mislim da ste završili sa politikom", poručila je Brnabić.

 

"Otvoreni Balkan" najlepša stvar od 1990-ih


Premijerka Brnabić ocenila je danas da je inicijativa "Otvoreni Balkan" između Srbije, Severne Makedonije i Albanije jedna od najlepših stvari koje su se desile u regionu od pre sukoba devedesetih godina.

Ona je odgovarajući na pitanje poslanika Stranke slobode i pravde Samira Tandira, koji je pozvao i Bosnu i Hercegovinu da se pridruži toj inicijativi, kazala da će, po prognozama, u zavisnosti od stepena implementacije, našem BDP-u ta inicijativa doprineti sa dodatnih tri odsto.

"To je neverovatno i to govori o tome šta možemo da uradimo i šta bismo mogli kada bi se ceo Balkan pridružio", kazala je Brnabić.

Ističe da je to neverovatno pozitivna inicijativa koju je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo i jedna od stvari koja je za našu ekonomiju i kvalitet života najznačajnija.

Kaže i da šalje signal saradnje, razumevanja, boljih odnosa, drugačije budćnosti na ovim prostorima.

"Šalje drugi signal za mlade ljude", kazala je Brnabić.

Dodaje da su u toj inicijativi važne tri stvari - lakša trgovina, lakši transport robe, zatim slobodno kretanje i otvaranje tržišta za ljude koji traže posao i treća saradnja u slučaju prirodnih katastrofa.

Epidemiološka situacija pogoršava se iz dana u dan

Premijerka Srbije izjavila je da se epidemiološka situacija pogoršava iz dana u dan.


Brnabić je na sednici Skupštine na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade, kazala da to pogoršanje ipak ne može da se poredi sa onim u prethodnim talasima, zahvaljujući tome što imamo 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

"Bilo bi bolje da smo oko 60 ili 70 odsto vakcinisanih", kazala je Brnabić odgovarajući na pitanje poslaniku Stranke pravde i pomirenja Samiru Tandiru i apelovala još jednom na sve da se vakcinišu, a posebno na mlade.

Kako je navela, naš zdravstveni sistem ne trpi jer su izgrađene kovid bolnice.

U brojkama, kako je navela Brnabić, na današnji dan vakcinisano je 2.687.143 punoletnih građana, što je 49,8 odsto.

Brnabić dodaje da 53 lokalne samouprave imaju preko 50 odsto vakcinisanih, a da je 10 lokalnih samouprava blizu 50 odsto.

Nažalost, kako kaže postoji i osam lokalnih samouprava koje su ispod 30 odsto vakcinisanih, a u Tutinu ni 15 odsto građana nije vakcinisano.

Radimo na izmenama Zakona o podršci porodici

Brnabić je izjavila da će se nastaviti rad sa civilnim organizacijama na daljim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

"Imaćemo dodatnu pomoć porodiljama kao što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na tome ćemo raditi brzo, a drugo, nastavljamo da radimo na daljim izmenama zakona", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje poslanice SPS Snežane Paunović o pomoći porodiljama.

Paunović je predložila da se donese leks specijalis i da se porodiljama koje su to bile u vreme pandemije uveća staž za onoliko meseci koliko su provele na porodiljskom, šest ili 12 meseci.

"To bi bila jedna od mera koja pomaže pronatalitetnoj politici", rekla je Paunović.

Brnabić je odgovorila da je država uradila do sada koliko je mogla, da se išlo u izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, ali da nije sto odsto zadovoljna zakonom.

Prema njenim rečima, ima još smislenih predloga organizacija civilnog društva, kao što je pomoć preduzetnicama porodiljama, te napomenula da će se o tome još razgovarati kada se vidi sa kojim se budžetom raspolaže, jer treba razmišljati i eventualnoj dodatnoj pomoći građani i privredi.

Pomoć porodiljama, kaže, nije zatvorena tema podsetivši da je i predsednik najavio dodatnu podršku.

Preporuka za vas

Vučić o pripadnicima policije koji su sarađivali sa mafijom: Istraga se i dalje vodi

Komentari (1)

Andrej

01.08.2021 20:52

Ali Belivuk proziva SNS gospodjo sa saradnju, a ne opoziciju.

Srbija