Politika

O’Brajen: SAD očekuju mirne i fer izbore u Srbiji, ali i nastavak normalizacije odnosa sa Prištinom

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

09:58

O’Brajen: SAD očekuju mirne i fer izbore u Srbiji, ali i nastavak normalizacije odnosa sa Prištinom
Džejms O'Brajen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

SAD očekuju da izbori u Srbiji budu sprovedeni u skladu sa pravilima, da proteknu u mirnoj atmosferi i da budu fer, a od nove vlade u Beogradu da nastavi razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom i put evropskih integracija, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen.

"OEBS ima brojnu izbornu misiju u Srbiji i pažljivo će pratiti kako se izbori sprovode", rekao je O’Brajen odgovarajući na pitanje srpskog servisa Glasa Amerike.

Govoreći o odnosu sa Prištinom, pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena izrazio je očekivanje od Beograda da se "pridržava sporazuma koje je sklopio u vezi sa Kosovom".

"U poslednjih nekoliko meseci, videli smo određeni napredak u tome. Znate, neke od ključnih spornih stvari počinju da se rešavaju – registarske tablice, carina, obraci... Potrebno je da se to nastavi kad nova vlada preuzme dužnost, ali moramo da vidimo i dalji napredak”, rekao je O"Brajen.

Istakao je da budućnost balkanskog regiona leži u jedinstvenom evropskom tržištu i članstvu u EU.

Prema njegovim rečima, Da bi se zaista pridružile jedinstvenom evropskom tržištu, potrebno je da dve strane, kako je n aveo, "razreše razlike, priznaju granice i saglase se da će sarađivati". "Očekujemo da iznova rade na tome - počevši sada sa obavezama koje su već preuzeli", rekao je on.

Govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, O’Brajen je kazao da SAD očekuju smanjenje napetosti na severu KiM.

"To je oblast u kojoj je ojačan Kfor, snage NATO-a. I evropska misija Euleks takođe je veoma aktivna u poslednje vreme. Dakle, nijedna strana nema razloga da tamo izaziva tenzije, a taj prostor treba da ostane miran”, rekao je on.

Smatra da je jedna od mera za smanjenje napetosti povratak Srba u privremene prištinske institucije i da bi, onda "pred obema stranama bio veliki posao da se postaraju da nastave put normalizacije koji je dogovoren prošlog marta u Ohridu".

O’Brajen je kazao i da će Amerika nastaviti da naglašava koliko je važan "završetak tog posla narednih meseci".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija