Politika

UHAPŠENE TRI OSOBE U SRBIJI I JEDNA U ČEŠKOJ Velika međunarodna akcija policije zbog lažnih dojava o bombama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2023

-

12:56

UHAPŠENE TRI OSOBE U SRBIJI I JEDNA U ČEŠKOJ Velika međunarodna akcija policije zbog lažnih dojava o bombama
UHAPŠENE TRI OSOBE U SRBIJI I JEDNA U ČEŠKOJ Velika međunarodna akcija policije zbog lažnih dojava o bombama - Copyright Euronews/Milorad Vesić/Tanjug/Zoran Žestić/E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Kako nezvanično saznajemo, u toku je velika međunarodna akcija MUP-a Srbije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal zbog lažnih dojava o bombama. Uhapšene su tri muške osobe na teritoriji Srbije i jedna osoba u Češkoj.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će u naredna 24 sata biti okončana akcija hapšenja osoba koje su slale preteće mejlove o postavljenim bombama u Srbiji. I MUP je takođe najavio da se danas očekuje realizacija opsežne međunarodne akcije na hapšenju lica povezanih sa dojavama o bombama.

Ističe da su angažovali sve ljudske i materijalno-tehničke resurse na unapređenju bezbednosti dece, i da u saradnji sa nadležnim tužilaštvom MUP preduzima aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju odgovornih lica.

Saopšteno je i da će u skladu sa posebnim planom i programom policijski službenici sprovesti obuku zaposlenih u školama, koje će obuhvatiti mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove kao i definisanje bezbednog mesta po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju sličan problem.

Iz policije su naveli da je, od početka školske 2023/2024. godine do danas, primljeno ukupno 80 dojava na nekoliko desetina imejl adresa, u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije.

Dodaje se da su po svakoj pojedinačnoj dojavi policijski službenici postupali odgovorno i profesionalno, izvršili preglede i sve neophodne provere, na osnovu kojih je utvrđeno da su dojave bile lažne.  

Iz MUP-a ističu da ovakve dojave, kao vrsta specijalnog psihološkog rata, predstavljaju pokušaj destabilizacije Srbije i unošenja panike i nemira među njene građane.  Kako su dodali, skladu sa posebnim planom i programom, policijski službenici sprovešće obuku zaposlenih u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja koje će obuhvatiti: mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta, po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju slični problem.  

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija