Politika

U Kosovskoj Mitrovici protest zbog zabrane ulaza na Kosovo robe proizvedene u centralnoj Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/12/2023

-

13:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više od šest meseci traje zabrana uvoza robe srpskog porekla na Kosovo i Metohiju. Takođe, sve češći su upadi u prodavnice i zaplena robe sa srpskom deklaracijom, ali i oduzimanje srpskih proizvoda grđanima koji ih kupuju u centralnoj Srbiji za sopstvene potrebe. Zbog toga je u severnom delu Kosovske Mitrovice zakazan protest.

Protest je kako javlja dopisnica Euronews Srbija počeo u 12 sati i navodi da će do 14 sati sve biti zatvoreno u znak protesta.

Predsednik Asocijacije privrednika iz Gračanice Saša Sekulić izjavio je ranije, pred današnji protest zbog zabrane ulaza na Kosovo robe proizvedene u centralnoj Srbiji, koji će danas biti održan u severnom delu Kosovske Mitrovice, da je potrebno alarmirati i međunarodnu javnost i međunarodni faktor u Prištini, kako bi Priština preispitala svoju odluku. 

"Treba izvršiti pritisak na Prištinu da preispita svoju odluku", rekao je Sekulić za Tanjug.

On je istakao da odluka prištinskih institucija nanosi štetu svim građanima i podsetio da se navršilo šest meseci od kada je Priština zabranila ulaz na Kosovo robe proizvedene u centralnoj Srbiji.

"Na kraju su građani KiM na najvećem gubitku, ta roba koja se sada uvozi i ima je na tržištu u proseku je skuplja za 20 do 30 odsto", ukazao je Sekulić.

Podsetio je da je čak i Američka privredna komora pre par meseci uputila zahtev Prištini da preispita svoju odluku, ali da je Priština ostala nema na taj zahtev.

Prema rečima Sekulića, finansijski gubici zbog te odluke Prištine procenjuju na oko 63 miliona evra.

Protest zbog zabrane ulaza na Kosov robe proizvedene u centralnoj Srbiji biće održan danas u 12 časova u Kosovskoj Mitrovici, ispred spomenika knezu Lazaru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija