Politika

Održan još jedan protest koalicije "Srbija protiv nasilja", okupljeni šetali do studenata koji blokiraju saobraćajnicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

29/12/2023

-

18:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Završen je dvanaesti protest opozicije okupljene oko koalicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu zbog, kako navode, izborne krađe i neregularnosti u vezi sa parlamentarnim i lokalnim izborima održanim 17. decembra. Građani su se okupili ispred zgrade RIK, a potom su krenuli ka studentima koji blokiraju ulicu na uglu Kneza Miloša i Birčaninove.

"Svi zajedno iz opozicionih stranaka i domaći posmatrači, organizacija civilnog društva, ProGlas, svi zajedno su rekli da su ovi izbori pokradeni, da se moraju poništiti i organizovati novi izbori u demokratskoj atmosferi. Međutim, poseban optimizam mi ulivaju studenti, srce mi je puno ponosa kad vidim te mlade ljude koji su rešili da uzmu svoju budućnost u svoje ruke", rekao je Vladimir Obradović iz koalicije "Srbija protiv nasilja".

Prvi na listi "Srbija protiv nasilja" na parlamentarnim izborima Radomir Lazović izjavio je da će borba ići kroz tri pravca, a pre svega kroz institucije.

"Delovaćemo u tri pravca, delovaćemo kroz institucije, naši pravnici nisu stali otkad su ovi izbori održani. Jedan dan nisu imali da odmore. Drugi pravac je međunarodna podrška, imamo vrlo jasne odgovore međunarodnih posmatrača. Ljudi vrlo jasno govore da se desila krađa i treći pravac je ovo što danas ovde radimo, što ćemo raditi sa studentima, što radimo odvojeno u akcijama, što radimo zajedno na protestima", rekao je Lazović.

Na skupu su bili predstavnici koalicije SPN Dragan Đilas, Srđan Milivojević, Đorđe Pavićević, Mila Popović, Vladimir Obradović, Radomir Lazović, Zoran Lutovac, Pavle Grbović.

Sinoć su se građani najpre okupili ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) zahtevajući poništavanje izbora na svim nivoima zbog navodne krađe, nakon čega su protest nastavili ispred zgrade RTS-a

Inače, studenti danas već više sati blokiraju centar Beograda gde protestuju zbog neregularnosti na izborima 17. decembra i od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu traže da otvori birački spisak.

Okupljanje je počelo oko podne ispred zgrade Ministarstva, a pola sata kasnije blokirana je raskrsnica ulica Kneza Miloša i Birčaninove.

Studenti, koji već danima organizuju proteste i blokade, najavili su dvadesetčetvoročasovnu blokadu, koja će trajati do subote u podne, kada će se pridružiti skupu koji organizuje inicijativa ProGlasa kod Terazijske česme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija