Politika

Poručnica Vojske Crne Gore povređena nakon što joj se u ruci aktivirala eksplozivna naprava prilikom obuke

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

13:35

Poručnica Vojske Crne Gore povređena nakon što joj se u ruci aktivirala eksplozivna naprava prilikom obuke
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poručnica Vojske Crne Gore (VCG) povređena je nakon što joj se u ruci, prilikom obuke, aktivirala eksplozivna naprava. Prema saznanjima podgoričkog Dana, pripadnici VCG je u tom incidentu slomljen prst i oštećena koža, ali na sreću nije bilo ozbiljnijih posledica ni po nju, ni po ostale učesnike obuke.

Na pitanje Dana Ministarstvu odbrane da li je utvrđeno pod kojim okolnostima je nedavno došlo do aktiviranja eksplozivne naprave u ruci poručnice VCG, kakve povrede je tom prilikom zadobila i o kakvoj vrsti eksplozivne naprave je reč, iz ovog resora su odgovorili da je ispoštvovan postupak u obučavanju.

"Ovo je potvrdila i komisija koju u skladu sa procedurama formira nadležni starešina u ovakvim situacijama kako bi utvrdila nepobitne činjenice. Povređenoj pripadnici Vojske je pružena adekvatna medicinska pomoć", saopšteno je između ostalog, Danu iz Ministarstva odbrane.

Kažu i da specifičnost vojnog poziva podrazumeva osposobljavanje pripadnika za obavljanje komplikovanih, a time i rizičnih poslova i zadataka.

"Među najkarakterističnije spada rukovanje eksplozivnim sredstvima, čijom upotrebom se protivniku nanose gubici i ostvaruje cilj operacije. Osposobljavanje za te poslove je svrha obuke u kojoj se primenom principa postupnosti pripadnik dovodi u situaciju da može samostalno ispunjavati zadatke. Sve oružane snage pre upotrebe bojevih sredstava, tokom prvih faza obuke, koriste vežbovna i manevarska sredstva koja imitiraju bojeva. Upravo je to bio slučaj, tokom realizacije redovne i planske obuke, sa jednom pripadnicom Vojske gde je došlo do neočekivanog eksplodiranja jednog takvog sredstva", odgovoreno je Danu iz MO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija