Politika

Na lokal poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova u Ranilugu bačena eksplozivna naprava

Komentari

Autor: Kosovo-online

06/08/2023

-

20:23

Na lokal poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova u Ranilugu bačena eksplozivna naprava
Na lokal poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova u Ranilugu bačena eksplozivna naprava - Copyright Printskrin/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Na lokal koji se nalazi u sastavu porodične kuće poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova, Zorana Maksimovića iz Raniluga, sinoć oko 23 sati bačena je eksplozivna naprava.

Kako je Maksimović potvrdio za Kosovo onlajn, ručna eksplozivna naprava bačena je na baštu lokala koji je u tom trenutku bio zatvoren.

"Mi smo bili na odmoru, kod kuće je bila samo ćerka, sin je izašao. Svi su čuli eksploziju, ali nisu znali o čemu se radi, i niko nije video ko je to učinio. Na sreću, nastala je samo manja materijalna šteta. Slučaj je prijavljen policiji, izvršili su uviđaj, bili su policajci iz Gnjilana i Prištine. Istraga je u toku, i ne bih mogao ništa više da kažem", rekao je kratko Maksimović.

Kako je naveo, ovaj događaj uznemirio je meštane Raniluga.

Petković: Nedopustiv i zabrinjavajući bombaški napad na imovinu poslanika SL

Direktor Kancelarije za kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da je bombaški napad na imovinu poslanika Srpske liste Zorana Maksimovića iz Raniluga nedopustiv i zabrinjavajući i pozvao međunarodnu zajednicu da pomognu u rasvetljavanju tog čina.

Petković je u saopštenju istakao da u bombaškom napadu, do kojeg je došlo nakon serije pritisaka i provokacija nad srpskim narodom južno od Ibra, "tek pukom srećom niko nije povređen".

Naglasio je da se taj napad mora najozbiljnije shvatiti i tretirati sa dužnom pažnjom jer "šalje Srbima i njihovim legitimnim predstavnicima poruku da nisu bazbedni u svojim domovima, na svom kućnom pragu".

"Pozivamo međunarodne predstavnike da svojim autoritetom pomognu da se rasvetle sve okolnosti ovog mučkog napada koji ne sme ostati još jedan nerasvetljen etnički incident", poručio je Petković.

Podsetio je da kod Srba južno od Ibra "nikada neće izbledeti sećanje na sve strahote koje su preživeli od strane ekstremista" i naveo da ovakvi incidenti "samo vraćaju osećaj straha i uznemirenosti u srpsku zajednicu". 

SL: Bombaški napad u Ranilugu posledica retorike režima u Prištini

Srpska lista (SL) ocenila je danas da je serija napada na Srbe na jugu Kosova i Metohije posledica je "retorike režima u Prištini i nekažnjivosti prethodno počinjenih nedela" i iznela zahtev da se najhitnije pronađu i privedu pravdi odgovorni za napad eksplozivnom napravom na imovinu poslanika Srpske liste Zorana Maksimovića u Ranilugu.

SL u saopštenju najoštrije osuđuje taj "gnusno čin", koji je, kako se ističe, uznemirio sve Srbe, posebno u Kosovskom Pomoravlju.

Navodi se da je potrebno najhitnije utvrditi sve činjenice i okolnosti ovog napada "jer je nedopustivo da se bez ikakvog razloga napadaju građani, a posebno ne predstavnici srpskog naroda".

"Ne želimo da prejudiciramo tok istrage ali serija napada na Srbe na jugu Kosova i Metohije posledica je retorike režima u Prištini i nekažnjivosti prethodno počinjenih nedela. Delimo stav građana da je nebezbednost Srba posledica i pasivnosti nadležnih bezbednosnih institucija, kako lokalnih tako i međunarodnih koji su odgovorni za bezbednost svih građana pa i Srba na ovim prostorima", stoji u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija