Politika

Sutra se navršava šest godina od ubistva Olivera Ivanovića, izvršioci i naručioci ubistva i dalje nepoznati

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2024

-

19:44

Sutra se navršava šest godina od ubistva Olivera Ivanovića, izvršioci i naručioci ubistva i dalje nepoznati
Oliver Ivanović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šesta godina od ubistva predsednika Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića navršava se sutra. 

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice, sa šest hitaca u leđa. 

Izvršioci i naručioci ovog ubistva do danas su nepoznati, a istrage povodom ovog ubistva vođene su i u Beogradu i u Prištini.

Pred Osnovnim sudom u Prištini vodi se postupak protiv šest lica za pomaganje u ubistvu Ivanovića, a optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Žarko Jovanović, Dragiša Marković i Silvana Arsović. 

Tužilaštvo je krajem decembra prošle godine podiglo još jednu optužnicu i to protiv lica sa inicijalima M.M. zbog, navodno, više krivičnih dela u slučaju ubistva Ivanovića.

Optužnica za ovaj slučaj izmenjena je tri puta u roku od tri godine, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Prva optužnica je podignuta početkom decembra 2019. godine, a već krajem decembra te godine tužilac je dostavio drugu, izmenjenu optužnicu. 

Potom je u novembru 2020. godine podignuta treća optužnica.

Predstavnici Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda sutra će položiti cveće i zapaliti sveće na mestu gde je Ivanović ubijen, a istoga dana, nešto ranije, odnosno u vreme ubistva, u 8.15 godišnjicu će obeležiti i Ivanovićevi prijatelji, deo rodbine i građani.

Pomen u Hramu Svetog Save i protest u Beogradu

Godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića biće obeležena i u Beogradu, gde će u Hramu Svetog Save biti služen pomen. 

Predstavnici liste Srbija protiv nasilja takođe su najavili da će sutra u Kosovskoj Mitrovici odati počast Ivanoviću na mestu gde je ubijen, a datum njegove pogibije ova kolicija je izabrala i za nastavak protesta ispred RIK-a u Beogradu.

Kako su preneli mediji, kao glavni razlog za sutrašnji protest oni su naveli to što nije rešeno ubistvo nekadašnjeg lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda, a naveli su da su razlog za protest i tvrdnje opozicije da su izbori održani 17. decembra bili pokradeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija