Politika

Vučić iz Skoplja: Od 1. marta konačno bi trebalo da stupi slobodno tržište rada u zemljama Otvorenog Balkana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/01/2024

-

12:29

Vučić iz Skoplja: Od 1. marta konačno bi trebalo da stupi slobodno tržište rada u zemljama Otvorenog Balkana
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, obraćajući se novinarima iz Skoplja posle susreta "Zapadni Balkan – EU", da je tokom susreta u Skoplju bilo nekoliko stvari koje su važne. Najavio je da se u 14 sati potpisuju dva protokola od izuzetnog značaja i da bi od 1. marta konačno trebalo da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada u zemljama Otvorenog Balkana – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.  

"To je za nas velika i važna vest i mislim da će umnogome da doprinese stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za domaće i strane kompanije, prevazilaženju problema sa postojećom random snagom", rekao je Vućić i dodao da će to biti trište od oko 11 miliona stanovnika.  

Kako je dodao, već to dovoljno govori o tome koliko su to značajne stvari. Rekao je i da sa identifikacionim brojevima ulazimo u novu fazu razgovora o tome kako da se olakša komunikacija među građanima, poslovnim ljudima i kompanijma u privatnom i javnom sektoru.

Predsednik Srbije je rekao i da je sinoć posle sastanka lidera Otvorenog Balkana imao susret i sa američkim predstavnikom Džejmsom O'Brajenom i večeru na kojoj su prisustvovali Aljbin Kurti, Edi Rama i još predstavnika Albanaca iz Severne Makedonije, a bili su prisutvni i Stevo Pendarovski i Dimitar Kovačevski kao domaćini. 

"Bilo je veoma važno to što smo razgovarali, verujem da je važno što smo istakli želju da se formira zajedničko regionalno tržište, što bi značilo da se poštuju one četiri slobode - kretanja roba, kapitala, ljudi i usluga", rekao je Vučić i dodao da će to podići strukturalne kapacitete za dalji rast i razvoj, što je od velikog zančaja.

"Prva sredstva iz evropskog plana već u maju ili početkom juna"

Aleksandar Vučić je izjavio da bi Srbija prva sredstva iz evropskog plana za rast Zapadnog Balkana mogla da dobije već u maju lili početkom juna.

"Ukoliko mi budemo uspeli da do aprila usvojimo i legislativu, što znači da bi bilo važno da parlament izabere vladu što se nas tiče najkasnije, iako to nije ustavni okvir, do 15. marta i da probamo do kraja marta da izglasamo važne zakone, da bi u aprilu mogli oni da donesu u Evropi određene odluke, tako da bi to prvo raspoređivanje tog novca moglo da bude već u maju ili početkom juna", rekao je Vučić u izjavi za medije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Dodao je da bismo tako dobili novac pre izbora u EU koji su 9. juna.

Naveo je da je potrebno postarati se da stopa rasta u Srbiji bude 3,6 odsto, 3,7 odsto ili 3,8 odsto ove godine i da se ostvare projekti koji su najavljeni.

Vučić je na konferenciji za novinare podsetio da su predstavnici Svetske banke i danas ponovili ono što je on čuo u Davosu, a to je da će ova godina biti najlošija za svet što se tiče stope rasta u poslednjih 30 godina.

"Jedna od dve najlošije uz kovid i prošlu godinu. Za nas nije bila tako loša. Mi imamo veću stopu rasta, značajno veću stopu rasta nego što je evropski prosek. Ali moramo da ubrzamo rast i kao što sam rekao pre dva dana, naš cilj uvek mora da bude četiri odsto... ali moramo da se postaramo i da probamo da bude 3,6 ili 3, 7 ili 3,8 odsto, da uložimo sve što možemo, da bismo taj rast ostvarili", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je jako važno da region bude povezan, da funkcionisanje tzv. zelenih traka na prelazima ima najveći značaj za Zapadni Balkan.

"Ono što je za nas važnije, to su takozvane zelene trake, zelene linije za naše kamione. Tako bismo strahovito smanjili operativne troškove, ukoliko bismo ih imali sa EU. I na tome ćemo da radimo sa Hrvatskom i Mađarskom. To je ono što je za nas od suštinskog značaja. Nije, da li ćemo moći da dobijemo 50 miliona, 100 miliona, to nije novac za potcenjivanje, ali za nas su mnogo značajnije ove strukturalne stvari", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će za nekoliko dana ponovo doći u Severnu Makedoniju gde će, kako je najavio, prisustvovati Svetosavskoj akademiji.

"Ja ću u Severnu Makedoniju ponovo da dođem za koji dan. Biće održana Svetosavska akademija na kojoj ćemo se predstavnicima srpskog naroda obratiti predsednik Stevo Pendarevski i ja. Bićemo gosti na svečanoj akademiji", najavio je Vučić.

"Važno ono što je rekao O'Brajan: Onaj ko zaustavlja druge, zaustavljaće u stvari sebe"

Ocenio je da je zabrana prodaje srpske robe na Kosovu i Metohiji, kao i najava ukidanja platnog prometa Prištine sa Srbijom, histerični napad na srpski narod na Kosovu i da je sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O'Brajanom razgovarao o tome i da će sa njim nastaviti konsultacije.

"Uvek ćemo biti uz svoj narod, trudićemo se, tražićemo i nalazićemo odgovore", poručio je Vučić.

Dodao je da od 2021. godine 10 važnih dogovora i inicijativa nije moglo da bude usvojeno u CEFTA, zahvaljujući tome što jedna članica to blokira. 

"Ajde pogodite ko je to. Svi drugi saglasni, svi hoće, ali ono što je važno, što je je rekao O'Brajan danas, a to je onaj ko zaustavlja druge, u narednom periodu, uz vrlo striktan i strog pristup, zaustavljaće u stvari sebe. Tako da ja mislim da je to važna poruka i nadam se da će se to promeniti", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li će otići na Kosovo, kako je to najavio, Vučić je odgovorio da on to želi, ali da ne znači da će da ga puste.

"Ja sam uvek slobodan i spreman da razgovaram sa našim narodom na KiM. Za mene ne postoji ništa važnije od toga", rekao je Vučić. 

"Nisam zainteresovan da budem bebisiterka za političare koji gube izbore po deseti ili petnaesti put"

Predsednik je rekao i da su izbori koji su održani 17. decembra bili najčistiji i najpošteniji sa najmanje prigovora i žalbi od kad postoje višestranački izbori u Srbiji.

"Videli smo izveštaj Saveta Evrope mnoge stvari koje vi niste ni jednom želeli da objavite, koji su govorili i hvalili sistematski pristup i ponašanje države tokom samih izbora i na sam izborni dan", rekao je Vučić na konferenciji za medije u Skoplju na pitanj da li će prihvatiti međunarodnu misiju koja bi ispitivala nepravilnosti na izborima.

"Nisam zainteresovan da budem bebisiterka i babica za političare koji gube izbore po deseti ili petnaesti put, pa im je potrebno da se opravdaju pred svojim biračima, zašto im se to dogodilo", naglasio je predsednik.

On je dodao da je spreman da razgovara o unapređenja samog izbornog procesa i svega drugog. 

"Ali, nemojte da unižavate svoju zemlju. Srbija je nezavisna i suverena zemlja", zaključio je Vučić.

"Litijum naše belo zlato"

Rekao je i da o eventualnom  iskopavanju litijuma u Srbiji misli da je to naše belo zlato.

"O litijumu sam uvek govorio isto, isto mislim i danas. To je belo zlato, to je naše blago. Ako smo dovoljno glupi da budemo jedini na svetu koji ćemo svoje nafte i svoga zlata da se odreknemo, pa odlično. Nemam nikakav problem sa tim", rekao je Vučić.

Kako je naveo, prethodna vlada nije imala snage da izdrži pritiske, kako kaže, "raznih pametnjakovića koje su plaćali Rokfeler i ostali", ne bi li se zaustavio razvoj i napredak Srbije.

"Ja želim uspešnu Srbiju, da Srbija ide brže od drugih, da Srbija raste brže od drugih, a oni žele da zaustave rast i uspeh Srbije. Ako ćete da me kaznite zbog toga što ja želim uspeh Srbiji, što želim napredak Srbije, pa ja sam ovo isto govorio i u kampanji, nijednog sekunda se ne odričući svojih stavova", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da ne može sa sigurnošću da kaže ko će biti predsednik vlade, a kamoli više od toga.

"Što se mene tiče, sutra ujutro bismo počeli. Sutra ujutro. Ali uz najvišu moguću zaštitu životne sredine i uz zaštitu građana. Nemci da nam odgovaraju za to. I da nam pokažu na nemačkom primeru i nemačke standarde da uvedu ovde u Srbiji. Da razgovaramo sa narodom, da obezbedimo ogromne plate, velika primanja za ljude, veliki uspeh Loznice, Mačve, Podrinja...", izjavio je Vučić.

Prema njegovoj oceni, to ne zavisi od njega.

"A hoće li biti ili neće, na moju žalost, ne zavisi od mene. Da sam premijer i da sam kandidat za premijera, rekao bih vam - onog dana kad me postave, sutradan ujutro", naveo je Vučić.

Komentari (0)

Srbija