Politika

Hil: Podržavam stav zemalja Kvinte o dinaru, ZSO da budu po evropskom modelu

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

16:06

Hil: Podržavam stav zemalja Kvinte o dinaru, ZSO da budu po evropskom modelu
Hil: Podržavam stav zemalja Kvinte o dinaru, ZSO da budu po evropskom modelu - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da podržava stav zemalja Kvinte o odlaganju odluke centralne banke u Prištini o upotrebi srpskog dinara na KiM, i istakao važnost formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i važnost inicijative Otvoreni Balkan.

"Neće vas iznenaditi da kažem da podržavam izjavu ambasada zemalja Kvinte. Dijalog je platforma na kojoj se rešavaju problemi. Dijalog je veoma važan, i mislim da svi u ovom regionu gledaju ka dijalogu i žele da on uspe", rekao je Hil nakon posete gradonačelniku opštine Preševo Šćipriju Arifiju.

Na konferenciji za novinare, čiji je snimak objavio Arifi na svom Fejsbuku, Hil je istakao da je dijalog jedini način da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Elementi za rešenje su nastolu, a veoma je važno da obe strane pokažu najveće poštovanje prema ljudima koji ih predstavljaju i prema posrednicima dijaloga. Rešavanjem problema kroz dijalog otvoriće se put ka EU za ovaj region, jer on pripada EU", rekao je Hil.

Istakao je ZSO treba da budu zasnovane na "evropskom modelu" i da obe strane imaju sreće što je posrednik u dijalogu neko poput specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Mislim da svi treba da ga podržimo. Da sam mislio da postoji bolje rešenje od ZSO, onda bih ga predložio, ali mislim da boljeg rešenja nema", rekao je on.

Američki ambasador je istakao da je zagovornik ideje Otvorenog Balkana, kao i koncepta regionalne  saradnje.

"Ovde u Preševu, Otvoreni Balkan nije samo teorija ili koncept, već nešto što može da reši probleme građana. Ono što je najvažnije ljudima jsu investicije i ekonomski rast, a da bi se to postiglo, potrebno je krenuti od nivoa obrazovanja pa nadalje", rekao je Hil.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija