Politika

Američka ambasadorka pri UN: Pozivamo Prištinu da odloži sprovođenje odluke o evru

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

23:15

Američka ambasadorka pri UN: Pozivamo Prištinu da odloži sprovođenje odluke o evru
Američka ambasadorka pri UN: Pozivamo Prištinu da odloži sprovođenje odluke o evru - Copyright Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild pozvala je večeras Prištinu da odluku o evru kao jedinoj valuti na prostoru Kosova i Metohije odmah odloži, dok se ne nađe zadovoljavajući način rešavanja spora, koji bi bio u skladu sa evropskim standardama.

"SAD su izrazile zabrinutost za plan Kosova da sprovede uredbu Centralne banke, ta odluka je doneta bez adekvatne pripreme i konsultacije lokalnog stanovništva. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen", rekla je Tomas Grinfild na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ona je istakla da SAD ostaju posvećene miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i nastavljaju podršku misiji KFOR-a.

"Naš je cilj da zajedno sa evropskim partnerima očuvamo demokratiju, regionalnu ekonomsku integraciju, multietničko društvo i vladavinu prava", rekla je Tomas Grinfild.

Ona je poručila da SAD traži i od Prištine i od Beograda da se uzdrže od eskalatornih akcija i pozvala ih da se vrate dijalogu posredovanom EU.

Istakla da bi dijalog pod pokrivateljstvom EU, a ne Saveta bezbednosti UN, trebalo da bude kanal preko koga bi se rešavali problemi u normalizaciji odnosa dve strane.

Tomas Grinfild je poručila da su SAD zabrinute akcijama kosovske policije u institucijama srpskih organa na severu KiM i navela da te akcije nisu u skladu sa obavezivanjem Prištine na dijalog i normalizaciji odnosa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija