Politika

Poljanski: Sednica UN povodom 25. godišnjice bombardovanja SRJ zakazana je za danas

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

09:22

Poljanski: Sednica UN povodom 25. godišnjice bombardovanja SRJ zakazana je za danas
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Saveta bezbednosti UN povodom 25. godišnjice početka agresija NATO-a na SR Jugoslaviju zakazana je za danas, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

''Ponovo smo zatražili sednicu Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO-a na Jugoslaviju. I posle dana žestokog otpora naših protivnika, obezbedili smo da Japan, predsedavajuća zemlja, ipak zakaže sednicu za 15 časova po njujorškom vremenu (20 časova po srednjeevropskom) 28. marta'', napisao je Poljanski na svom kanalu na mreži Telegram, prenosi agencija RIA.

On je ocenio da će zapadne zemlje ponovo onemogućiti održavanje sednice glasanjem i ''proceduralnim varkama''.

"Oni mogu u potpunosti da računaju na 9 glasova potrebnih u ovakvim slučajevima, i to onih delegacija koje se plaše da im prigovore. Nažalost, sada je objektivna situacija u Savetu bezbednosti takva da NATO i EU imaju koncept 'blokovske discipline'. Njihovi članovi dobijaju identična uputstva i glasaju na isti način, pod pretnjom isključenja iz čopora), naveo je Poljanski.

Prema njegovim rečima, ono što je nazvao ''civilizovanim lobiranjem'' u Savetu bezbednosti UN je ''nemoguće po definiciji''.

''Ali, 28. marta ponovo će biti dobra prilika da se pred kamerama razotkrije 'brbljanje izgovora' zapadnih kolega o tome da je agresija NATO-a na Jugoslaviju prošlost, koju sanjaju da što dublje zakopaju u istorijsko pamćenje. Neka shvate da će morati da snose odgovornost a sve - bez zastarelosti'', poručio je Poljanski.

Na sednici SB UN održanoj 25. marta, na dvnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano po tom pitanju, a tri - Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za održavanje te sednice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija