Politika

Brnabić raspisala izbore u Beogradu za 2. jun: Neka izborna utakmica bude fer i korektna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/04/2024

-

17:05

Brnabić raspisala izbore u Beogradu za 2. jun:  Neka izborna utakmica bude fer i korektna
Brnabić raspisala izbore u Beogradu za 2. jun: Neka izborna utakmica bude fer i korektna - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike Skupštine grada Beograda.

Brnabić je odluku o raspisvanju izbora potpisala u Domu narodne skupštine i pozvala da izborna utakmica bude fer i korektna, a da svi građani izađu na izbore i pokažu kojim smerom Beograd treba da ide i da se razvija. 

"Upravo sam raspisala izbore za odbornike u Skupštini grada Beograda za nedelju 2. jun 2024. godine. Ovo je bila moja zakonska obaveza koju sam najkasnije do kraja današnjeg dana morala da ispunim. Izabrala sam poslednji mogući datum za raspisivanje beogradskih izbora, jer smo na zahtev opozicije i izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlučili da ovi izbori treba da se održe u najkasnijem mogućem terminu u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije", rekla je predsednica Skupštine u obraćanju nakon raspisivanja izbora i dodala:  

"Vreme pre raspisivanja izbora iskoristila sam da pokušam da pokrenem dijalog, da kroz razgovor sa svim parlamentarnim političkim akterima pokušam da učinim sve da ovi, kao i svi naredni izbori proteknu u najboljem redu, u skladu sa najvišim demokratskoim standardima, i da pokažemo, do čega mi je bilo posebno stalo, ozbiljnost i odgovornost koju dugujemo svim građanima Republike Srbije". 

Tanjug/Marko Đoković

 

Ona je ovu priliku iskoristila da naglasi da njena vrata ostaju otvorena za dijalog. 

"Ukolo postoji bar malo želje da pokažemo svim građanima Srbije, bez obzira na lokalnu samoupravu, da ipak nekada možemo zajedno da radimo na stvarima koje su bitne za sve naše građane, bez obzira na njihove političke afinitete i opredeljenost", rekla je Brnabić.

Sada je naša zajednička obaveza i dužnost, da izborni dan protekne u najboljem mogućem redu, u duhu poštovanja, tolerancije i demokratskih vrednosti, dodala je predsednica Skupštine. 

"Pozivam sve stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i da u svakom trenutku, koliko god je to moguće, vode računa da izborna utakmica bude fer i korektna. Pozivam i sve građane Beograda da izađu na izbore i da na taj dan, koji je uvek praznik demokratije, svojim glasom pokažu kojim smerom Beograd treba da ide i kako da se razvija u budućnosti", poručila je Brnabić. 

Tanjug/Marko Đoković

 

Podsetimo, vlast i opozicija su se prvi put posle decemebarskih izbora našli za istim stolom u parlamentu, u ponedeljak, 1. aprila, kako bi razgovarali o izbornim uslovima, ali do dogovora nije došlo.

Brnabić je posle prvih razgovora rekla da je vladajuća koalicije prihvatila dva od tri zahteva opozicije - da se formira nezavisna komisija koja bi vršila kontrolu i reviziju biračkog spiska i da javni servis počne objektivno da izveštava i da bude svima podjednako dostupan.

Predsednica Skupštine je istakla da jedini zahtev koji nisu mogli da prihvate jeste da beogradski i izbori na lokalu koji nisu održani u decembru, budu održani istog dana.

Nakon drugog sastanka koji se odigrao ranije danas, iz koalicije "Srbija protiv nasilja" su poručili da do novog dogovora nije došlo, te da je, prema rečima Miroslava Aleksića, "vlast izabrala da na izbore ide bez opozicije".

On je dodao da je 18. april rok do kada može da se izmeni Zakon o lokalnim izborima, odnosno član 35 čime bi se produžio rok za raspisivanje lokalnih izbora kada bi bilo moguće da svi izbori budu održani 2. juna.

"U ovom momentu, oni su odlučili da o tome nema daljih razgovora i mi o drugim preporukama (ODIHR-a) ne možemo da nadalje razgovaramo", naveo je Aleksić ranije danas.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Brnabić je nakon današnjeg sastanka ponovila da je treći zahtev opozicije koji se tiče objedinjavanja izbora neprihvatljiv jer ona ne želi da prvi put, kao predsednica Skupštine, napravi presedan kojim bi nekome ograničila mandat.

"Mislim da je to izuzetno opasan presedan koji zadire duboko u demokratske principe. Ako to jednom učinite, onda kraja nema", rekla je Brnabić ranije danas i dodala da je demokratska praksa da se nikome ne ograničavaju mandati.    

Izborne liste podnose se najkasnije 20 dana pre glasanja

Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 45 ni više od 60 dana.

Izbornu listu za odbornike Skupštine grada može podneti politička stranka upisana u Registar političkih stranaka, koalicija političkih stranaka i grupa građana.

Izborna lista podnosi se neposredno izbornoj komisiji u pismenom i elektronskom obliku na propisanom obrascu, a najkasnije 20 dana pre dana glasanja.

Nakon proglašenja izborne liste, podnosilac izborne liste ne može da menja raspored kandidata na izbornoj listi.

Na izbornoj listi mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola, tako da među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola.

Podnosilac liste izbornoj komisiji dostavlja i zakonom predviđen broj pismenih izjava birača koji podržavaju izbornu listu.

Neophodno 3.000 potpisa

Za proglašenje izborne liste potrebno je da listu potpisima podrži najmanje 3.000 birača, a birač može potpisom podržati samo jednu izbornu listu.

Izborna komisija donosi odluku kojom utvrđuje zbirnu izbornu listu i objavljuje je na veb-prezentaciji najkasnije 15 dana pre dana glasanja.

Zbirna izborna lista sadrži sve izborne liste sa ličnim imenima svih kandidata za odbornike.

Redosled izbornih lista na zbirnoj izbornoj listi utvrđuje se prema redosledu kojim su proglašene.

Izborna komisija u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta donosi i objavljuje za sva biračka mesta ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora.

Broj birača koji su glasali utvrđuje se na osnovu broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkim kutijama.

Neposredno po završetku izbora, izborna komisija dostavlja ministarstvu koje je nadležno za lokalnu samoupravu ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora.

Raspodela mandata

Kada je reč o raspodeli mandata, mogu učestvovati samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova od broja birača koji su glasali.

Ako nijedna izborna lista nije dobila tri odsto glasova od broja birača koji su glasali, onda sve izborne liste koje su dobile glasove mogu učestvovati u raspodeli mandata.

Mandati se raspodeljuju tako što se ukupan broj glasova koji je dobila izborna lista koja učestvuje u raspodeli mandata podeli svakim brojem od jedan do broja odbornika koji ima skupština.

Izborna komisija u roku od sedam dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima lokalnih izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za odbornike po njihovom redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa izborne liste i izdaje uverenja o izboru za odbornika.

Mandat odbornika počinje da teče onog dana kada je potvrđen, a o potvrđivanju mandata odbornika odlučuje skupština na konstitutivnoj sednici.

Kada je reč o izbornim listama nacionalne manjine, podnosilac može biti samo politička stranka nacionalne manjine ili koalicija koju čine isključivo političke stranke nacionalnih manjina.

Izborna lista nacionalne manjine učestvuje u raspodeli mandata i onda kada dobije manje od tri odsto glasova od broja birača koji su glasali.

Danas je bio poslednji rok da predsednik Narodne skupštine raspiše beogradske izbore za 2. jun, budući da Skupština grada nije konstituisana posle izbora koji su održani 17. decembra u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora.  

Naime, prema Službenom listu Grada Beograda, ukoliko se ne sprovedu izbori za odbornike ili ako se posle sprovedenih redovnih izbora ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora,  imenuje se privremeni organ, a izbori moraju da se raspišu u roku o mesec dana.

 

Komentari (0)

Srbija