Politika

Gajić: Nema razloga da opozicija traži spajanje izbora

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2024

-

21:01

Gajić: Nema razloga da opozicija traži spajanje izbora
Gajić: Nema razloga da opozicija traži spajanje izbora - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da nema nikakvog razloga da opozicija traži spajanje beogradskih i lokalnih izbora, zato što, kako je rekao, Beograd čini petinu Srbije i mnogo je posla u glavnom gradu. 

"Opoziciji je lakše da se organizuje i kontroliše izbore ako su razdvojeni. Na decembarskim izborima opozicija na više od 20 odsto biračkih mesta nije imala kontrolore, u Vojvodini na više od 200 biračkih mesta nije bilo niti jednog kontrolora iz opozicije", naveo je Gajić. 

On je ocenio da je jasno da opozicija nije u stanju da organizaciono iznese izbore. 

"Jedno je priča u javnosti, a drugo su realne političke mogućnosti. Od 2012. godine imamo seriju poraza opozicije koje joj je naneo SNS", dodao je Gajić za televiziju Una, saopštila je Narodna stranka.

On kaže da je izneo dva predloga koji bi "razvejali sumnju u izborni turizam", odnosno premeštanje glasača. 

Prvi je promena Zakona o lokalnim izborima po kojoj onaj ko je promenio mesto prebivališta na prvim sledećim izborima ne može da glasa u novom mestu prebivališta, nego u starom, a drugi da izborne komisije odmah po završetku glasanja skeniraju biračke spiskove sa svih biračkih mesta i objave ih kako bi građani kako bi svaki građanin mogao da proveri da li je možda upisano da je glasao a da on nije izašao na izbore.

O rezoluciji o Srebrenici i prijemu Kosova u Savet Evrope

Gajić je naveo da bi usvajanje rezolucije UN o genocidu značilo da se "dok postoji svet" svake godine 11. jula obeležava Međunarodni dan genocida, koji se pripisuje Srbima.  

"Usvajanje takve rezolucije izazvalo bi ratne reparacije i politički pritisak da se revidira Dejtonski sporazum, a to znači da se ide u na uništenje Republike Srpske. Srbija mora da stavi crvenu liniju i da kaže da o tome neće da razgovara. Rezolucija može da počini kolosalnu štetu srpskoj naciji u budućnosti", rekao je Gajić. 

Istakao je da bi prijem samoproglašenog Kosova u Savet Evrope bio neprijateljski akt prema Srbiji, koja bi, ako se to dogodi, trebalo da zamrzne svoj status u toj organizaciji. 

"Srbija bi trebalo da izađe iz Briselskog sporazuma i odbaci francusko-nemački plan, jer je ispunila sve, a Albanci ništa. Moramo da im pokažemo gde su naše crvene linije da bi znali da o tome nećemo više da razgovaramo", zaključio je Gajić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija