Politika

"Dan D" za prijem Kosova u Savet Evrope: U koje sve međunarodne organizacije je Priština samo kucnula na vrata i ušla?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2024

-

20:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) danas je počelo prolećno zasedanje, koje će trajati do 19. aprila, a na dnevnom redu je i debata o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope. Iz srpske delegacije navode da će se suprotstaviti argumentima kojima će ukazati na bezbednosnu situaciju na KiM, na to da Priština nije formirala ZSO kao i da se takvom odlukom krši i statut same organizacije.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je Srbija preduzela sve mere i da je pisao svim članicama Saveta Evrope, da je napisao 14 različitih pisama evropskim liderima, u kojim ih je pozvao da još jednom razmisle po pitanju prijema Kosova u Savet Evrope na PSSE, kao i da na Komitetu ministara njihov odluka bude drugačija.

Od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine, Kosovo redovno pokušava da postane članica međunarodnih organizacija kako bi afirmisalo svoju državnost, koju i Srbija, ali i polovina zemalja sveta negiraju. Do sada Kosovo je uspelo da postane članica nekoliko značajnih finansijskih, trgovačkih, pravosudnih i sportskih međunarodnih organizacija. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Reč je o članstvu u CEFTA sporazumu, Svetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Olimpijskom komitetu, Stalnom arbitražnom sudu, ali i članstvu u Svetskoj i Evropskoj fudbalskoj federaciji, kao i članstvu u Svetskoj carinskoj organizaciji. Iako uporno pokušava članstvo, Kosovo i dalje izmiče u nekoliko značajnih međunarodnih organizacija, reč je o Svetskoj trgovinskoj i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i zatim u OEBS-u, dok je Srbija u nekoliko navrata uspešno sprečavala članstvo Kosova u Interpolu i UNESCO-u. Kosovu izmiče članstvo i u NATO, u Evropskoj uniji, u Ujedinjenim nacijama, dok je i dalje upitno članstvo u Savetu Evrope. 

Francusko-nemački sporazum iz februara 2023. godine mogao bi da olakša put Kosovu ka međunarodnim organizacijama. Naime, član 4 ovog sporazuma predviđa da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Međutim, zbog izbegavanja Prištine da ispuni svoj deo obaveza i zbog izmenjenog redosleda njihove primene, predsednik Srbije se u nedavnoj poseti požalio francuskom predsedniku Makronu i tom prilikom Vučić je rekao:

"Što tiče Ohridskog sporazuma, već tri stvari je Srbija ispunila, iako nije morala ni jednu. Dogovor smo imali i svi smo razgovarali o tome da najpre mora da bude ispunjena Zajednica srpskih opština, koja nije pomerena sa mrtve tačke, a Srbija od ličnih karata i tablica do carinskih pečata sve to u međuvremenu ispunila". 

Vučić je naglasio da je upravo zato važno da se razgovara o Savetu Evrope i onome što treba da se dogodi na teritoriji Francuske povodom 75. godišnjice osnivanja ove organizacije. Vučić je tom prilikom aludirao na mogućnost da Kosovo postane članica ove međunarodne organizacije, čije sedište se nalazi u francuskom gradu Strazburu. 

Prica: Nisu ispunjeni svi uslovi za prijem

Slađana Prica iz Foruma za međunarodne odnose i nekadašnja ambasadorka kaže da je u ovom trenutku teško proceniti da li će Parlamentarna skupština usvojiti predlog Dore Bakojani i otvoriti put Kosovu u Savetu Evrope, jer raniji uslovi koje je Bakojani zahtevala nisu ispunjeni, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje pitanja eksproprijacije zemljišta.

"Kosovo 2022. godine podnosi takozvano pismo o namerama, takozvani zahtev za prijem u članstvo generalnom sekretaru, koji to prosleđuje Komitetu ministara i koji uz jedan veoma ozbiljno sačinjen non-paper Albanije, kojim podržava taj zahtev za članstvo, bude prosleđivan u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope. Ono što mi je bitno da napomenem, što se često kod nas zanemaruje, to je da Parlamentarnu skupštinu čini preko 300 poslanika, pa i bez Rusije. I to su poslanici koji ne deluju po nacionalnoj osnovi, niti glasaju kao njihova izvršna vlast u zemlji iz koje dolaze, već kroz političke partije", navela je ona.

Euronews TV

Na pitanje koja je sad procedura, ako sutra bude izglasana, odnosno ako se bude pozitivno izjasnila Parlamentarna skupština, Prica odgovara: 

"Pre nego što se pozitivno izjasni, taj izveštaj će uvesti Dora Bakojani, koja je iskusna političarka, i uživa veliki ugled. Ona je ispred političkog komiteta... Bakojani je, kako sam rekla i bivša ministarka sponjih poslova, vrlo ugledan poslanik. Nije slučajno izabrana upravo zbog toga što je činjenica da ona jako dobro poznaje pitanje Kosova, stavove Srbije. Ona je bila u zvaničnoj poseti Prištini u nekoliko navrata, razgovarala sa našim najvišim zvaničnicima i mi smo o tom izveštaju ćutali. Ali to je samo jedan segment ukupnog izveštaja", rekla je.

Kako je dodala, drugi deo izveštava pred Savetom Evrope sutra će dati  ime Pravnog komiteta iz redova socijalosta Azadeh Rojhan i ispred liberala i demokrata Beatrisa Fransko-Rolfu iz Monaka, iz partijske grupacije Alde.

"Nakon toga što one uvedu taj izveštaj koji je sačinjen... gde je ispunjen jedan od uslova, to je povraćaj imovine, upis imovine u katastar manastira Dečani. Šta je s drugim manastirima? Šta je sa ukupnom imovinom?... Taj pravni komitet je dao vrlo, vrlo decidno svoje mišljenje. Pre toga u redovnoj proceduri decembra prošle godine na Kosovu su boravili tzv. eminentni ugledni pravnici. Jedan od njih je Tomas Markert, koji nas prati dvadeset i nešto godina, koji je apsolutno dobro poznaje situaciju. Njihove procene su bile, a to je jako bitno kad govorimo o kršenju statuta same organizacije, da samo evropske države mogu postati članice", rekla je Prica.

Izjašnjavanje o zahtevu Kosova na plenaronoj sednici, a na osnovu, izveštaja koji će prezentovati izvestilac PSSE za prijem Kosova u tu organizaciju Dora Bakojani, predviđeno je za utorak 16. aprila. Šefica srpske delegacije u PSSE Biljana Pantić Pilja je za Tanjug objasnila da će se mišljenje Bakojani prezentovati danas pred Komitetom za pravna pitanja i jednakost PSSE koji treba da da svoje mišljenje.

Pilja naglašava da je u izveštaju Bakojani Kosovo samo pohvaljeno zbog vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani, iako je, Bakojani ranije zahtevala ispunjavanje tri uslova - primenu presude Ustavnog suda Kosova u slučaju manastira Visoki Dečani, osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i rešavanje pitanja eksproprijacije zemljišta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Pošto je došlo do vraćanja zemljišta manastiru Dečani, oni sad smatraju da je to velika pobeda i dogovor sa (premijerom privremenih prištinskih inastitucija Aljbinom) Kurtijem. I to predstavljaju kao dovoljan uslov da tzv. Kosovo postane punopravna članica SE", rekla je Pilja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija