Politika

Ministarstvo spoljnih poslova Kine: Srbija prvi sveobuhvatni strateški partner u centralnoj i istočnoj Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2024

-

15:29

Ministarstvo spoljnih poslova Kine: Srbija prvi sveobuhvatni strateški partner u centralnoj i istočnoj Evropi
Ministarstvo spoljnih poslova Kine: Srbija prvi sveobuhvatni strateški partner u centralnoj i istočnoj Evropi - Copyright AP/ Liu Zheng

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, a dve zemlje imaju čelično prijateljstvo, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan povodom predstojeće posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji.

On je rekao je da su poslednjih godina, pod strateškim vođstvom predsednika Sija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kinesko-srpski odnosi održavani na visokom nivou, prenosi agencija Sinhua.

Istakao je da dve strane čvrsto podržavaju međusobne suštinske interese i zabrinutosti, dele čvrsto političko međusobno poverenje i da su postigle plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji Pojasa i puta i održavale blisku koordinaciju u multilateralnim oblastima.

Lin je naveo da će tokom posete kineski predsednik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić detaljno razmeniti mišljenja o odnosima Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, razmotriti načine za unapređivanje pozicioniranja odnosa dve zemlje i zacrtati kurs budućeg razvoja bilateralnih odnosa.

Ovo je Sijeva druga poseta Srbiji za osam godina, što je prekretnica za unapređenje bilateralnih odnosa, rekao je Lin i dodao da se Kina raduje saradnji sa Srbijom na učvršćivanju čeličnog prijateljstva između dve zemlje, produbljivanju političkog međusobnog poverenja, proširenju praktične saradnje, otvaranju novog poglavlja u istoriji odnosa između Kine i Srbije.

Predsednik Kine Si Đinping boraviće u utorak 7. i sredu, 8. maja u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je juče pres služba predsednika Srbije.

U Pekingu je saopšteno da će predsednik Kine će od 5. do 10. maja, osim Srbije, posetiti i Francusku i Mađarsku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija