Politika

Dačić: Daleko od istine da predlagači rezolucije o Srebrenici imaju obezbeđenu dvotrećinsku većinu

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2024

-

12:43

Dačić: Daleko od istine da predlagači rezolucije o Srebrenici imaju obezbeđenu dvotrećinsku većinu
Dačić: Daleko od istine da predlagači rezolucije o Srebrenici imaju obezbeđenu dvotrećinsku većinu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je daleko od istine da podnosioci predloga rezolucije o Srebrenici u UN imaju obezbeđenu dvotrećinsku većinu.

"Oni su nama prvog dana rekli da imaju osiguranu dvotrećinsku većinu, ali to je daleko od istine. Možda su i imali u određenom momentu, ali oni sada svakako to nemaju", rekao je on za TV Prva.

Dačić je naveo da se prilikom usvajanja rezolucije računaju samo glasovi za i protiv, a ne i uzdržani.

Naglasio je da je Srbija i mnogi prijatelji naše zemlje pokušali da skinu rezoluciju sa dnevnog reda, i da bi, pošto je to nemoguće sada skinuti sa dnevnog reda, oni koji su predložili rezoluciju bili izuzetno nezadovoljni ukoliko ne bi imali broj koji pokazuje da njihov predlog većina podržava.

Dačić je rekao da Srbija ima mnoge prijateljske zemlje sa kojima ima izuzetno dobre odnose, a koje se sad nalaze u veoma teškoj situaciji, odnosno izložene su pritiscima zapadnih zemalja, čak ne i od onih koje su formalno predložile rezoluciju, već koje stoje negde iza, a koje imaju takav pristup da neće da tolerišu da sada neko pokušava da obara tu rezoluciju.

"Da je, na primer, pitanje Kosova i Metohije na dnevnom redu Generalne skupštine, onda bi mogli da kažemo da bi oni tu imali fijasko, zato to i nije na dnevnom redu, zato što oni znaju da ne mogu da prođu Generalnu skupštinu", istakao je Dačić.

Ukazao je da se, kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, pod plaštom borbe protiv genocida vrši politizacija jedne teme i da je to nelegalno i nezakonito po dva osnova.

Naveo je da je to suprotno Dejtonskom sporazumu jer Predsedništvo BiH nije predložilo pristupanje BiH toj rezoluciji, niti je predložilo tu temu, a drugi osnov je da ovo ne može da se razmatra na Generalnoj skupštini zato što se razmatra na Savetu bezbednosti.

Dačić je objasnio da teme koje se raspravljaju na Savetu bezbednosti ne mogu da se raspravljaju u Generalnoj skupštini, po Povelji UN, osim ako Savet bezbednosti to ne odobri.

"Ljudi moraju da razumeju da, kada predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić govori o tome kakvu borbu mi vodimo, da razumeju u kakvim uslovima mi vodimo tu borbu, mi ne vodimo tu borbu u belim rukavicama, pa se svi ponašaju u skladu sa propisima i pravilima, već vodimo jednu bespoštednu borbu koja je daleko od svih propisa, od svih pravila", ukazao je Dačić.

Dačić je istakao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka  uključio u tu borbu i ukazao da se rezolucijom ruši međunarodno pravo i otvara Pandorina kutija gde će svako "da predloži svoj genocid".

Dačić: Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilne, obezbeđenje funkcionera visoko na agendi


Govoreći o bezbednosnoj situaciji u Srbiji potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se bezbednosna situacija u Srbiji ocenjuje kao stabilna, dodajući da je to ocena ne samo MUP-a, nego i Saveta za nacionalnu bezbednost i Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

"Mi ipak moramo, shodno svemu ovome i shodno svim izazovima i pretnjama da ovo pitanje bezbednosti držimo visoko na agendi naših aktivnosti. To znači da se veoma ozbiljno shvati pitanje obezbeđenja najviših državnih funkcionera", rekao je Dačić za TV Prva na pitanje da li je u našoj zemlji podignut nivo bezbednosti kada je reč o štićenim ličnostima, imajući u vidu atentat na slovačkog premijera Roberta Fica.

On je naglasio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Dačić je dodao i da ukoliko neko misli da će sakrivanjem svoga imena iza upućivanih raznih pretnji, da izbegne odgovornost, taj nije u toku i da se sada to veoma lako otkriva.

Govoreći o lokalnim izborima, Dačić, kao lider Socijalističke partije Srbije (SPS), rekao je da je stranaka mnogo, ali da je Srbija jedna i da samo ako je jaka, politički stabilna i jedinstvena, može da se uspešno izbori sa svim pitanjima sa kojima se susreće.

"To je osnovni razlog zašto je SPS u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS), da ne bismo sada energiju gubili na neke međusobne rasprave. Ako imate više lista onda ste vi na neki način određeni protivnici", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija