Politika

Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2024

-

13:11

Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

"Premijer Sima, nas je obavestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u Srebrenici, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcenjujući u ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih dela", rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija nakon ceremonije potpisivanja sporazuma o saradnji između dve zemlje u oblasti sporta i odbrane.

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama Bosne i Hercegovine i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanja i međuetničkih odnosa u samoj Bosni i Hercegovini.

Premijer je istakao i da je za Srbiju od neprocenjivog značaja to što će Gabon podržati Srbiju u UN.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Mi se nalazimo pred vrlo teškim danima. Bojim se da neki u Srbiji ne doživljavaju ili ne razumeju konsekvence ove rezolucije koja se priprema. To nije pitanje neke formalnosti i nekog dokumenta koji će da se izglasa već pitanje koje ostavlja duboke posledice na sudbinu naše države i našeg naroda, jer se neko sprema da nas žigoše kao genocidni narod i genocidnu državu", rekao je Vučević.

On je ocenio da prethodnih godina postoje pokušaji revizije Dejtonskog sporazuma, za koji je rekao da predstavlja najveće dostignuće u mirovnim procesima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Šta god mislili o njemu, Dejton je doneo mir na prostor BiH. Taj mir postoji i opstaje već pune tri decenije. A neko danas, posle 30 godina, pokušava da nas vrati unazad i da opet rasplamsava te međuetničke strasti. Umesto da idemo zajednički u budućnost koja je pred nama", rekao je Vučević.

Vučević je naglasio da će Srbija u četvrtak popodne videti ko joj je prijatelj, a ko partner i da će se spram toga vladati u budućnosti.

"Naravno u diplomatskim okvirima. To ne znači da ćemo ići u bilo kakve sukobe ili svađanje, ali ćemo razumeti poruke svih onih država koje budu glasale za rezoluciju, kao i oni koji budu protiv, odnosno budu uzdržane. Oni koji ne budu hteli da stave žig srama na naš narod kao genocidni narod oni su nam prijatelji, a oni koji misle da je to baš korisno i lekovito za nas, ti dobijaju status partnera", rekao je Vučević.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Predsednik srpske vlade je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Republike Srbije.

"Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal", rekao je Vučević.

Neposredno pred konferenciju za medije Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je sa ministarkom odbrane Gabona Brižit Onkanova potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, dok je ministar sporta Srbije Zoran Gajić sa Onkanovom potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Komentari (0)

Srbija