Politika

Šapić u emisiji Direktno: Patriotske stavove nisam menjao, ne želim da sarađujem sa onima koji vode antidržavnu politiku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2024

-

22:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda i prvi na listi "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" Aleksandar Šapić izjavio je da smatra da je najbolji kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima u prestonici.

Šapić je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" rekao da veruje u politiku SNS i da sebe smatra najvećim akcionarem ove stranke.

"Ja sam veći akcionar SNS-a nego 99 odsto funkcionera u stranci. Pa ko je još od funkcionera parlamentarnu stranku ugasio da bi ušao u SNS? Dajte mi primer ko je ugasio stranku koja je na izborima ušla parlament u konkurenciji SNS-a i SPS-a. Moja stranka je 2018. bila druga na gradskim izborima jer sam izašao sam, odmah iza koalicije Srpske napredne stranke. Znači ja sam podnao veliku žrtvu, zato što verujem u tu politiku, ne bih bio tu da ne verujem", rekao je Šapić. 

Šapić kaže da je normalno da ne misle svi isto u SNS-u jer je u pitanju velika stranka. Odlučio je da pređe u najjaču partiju u Srbiji jer ona u tom trenutku nije imala boljeg kandidata za gradonačelnika Beograda.

"Nisam mogao kroz svoj Srpski patriotski savez da obezbedim sebi priliku da iskažem sve ono što mislim da mogu. Ali sve to na stranu, da se naše nacionalne politike nisu poklopile, ja ne bih mogao da budem deo te organizacije jer može meni PSG sto puta to da ponudi, to je prosto nemoguće. Ja svoje nacionalne stavove nisam menjao još iz vremena kad sam bio u Demokratskoj stranci, pa sam zbog istih stavove koje imam danas imao tada problema u toj stranci. Ni oni mi lobotomiju nisu izvršili, nego sam ja ostao takav kakav jesam i dan danas", rekao je Šapić. 

Na pitanje zašto građani treba da glasaju za njega, Šapić je rekao da ne želi nikoga da ubeđuje i da je njegov rad i život merljiv.

"Ako ja trebam večeras da im kažem zašto treba glasati za mene, onda znači da verovatno i ne trebaju. Nakon 14 godina u ovom poslu, 10 godina vođena opštine Novi Beogradu, godinu i nešto dana kao gradonačelnika, ali i ovih osam meseci, mislim da sam preuzeo možda i nešto više odgovornosti nego što je trebalo u okviru ovog privremenog organa u želji da Beograđani što manje osete vanredne okolnosti u kojima se grad nalazi". 

Euronews/Printscreen

 

On je pozvao građane da izađu na izbore i glasaju po sopstvenoj savesti i u skladu sa svojim uverenjem šta misle da je najbolje za njih, njihovu decu i za svoju budućnost. 

Veruje i nada se da, ko god da bude na čelu grada, da će se konstituisati Skupština grada vrlo brzo i da će se "agonija zvana privremeni organ što pre završiti".

Šapić je objasnio kako funkcioniše privremeni organ, koji je trebealo da traje dva-tri meseca, do 27. decembra.

"To znači da nas petoro menjamo čitavu Skupštinu od 110 odbornika, da menjamo gradsko veće, tj. gradsku vladu, da menjamo ceo kabinet gradonačelnika i da moramo mnoge odluke da donosimo bez uvida u razne stvari, da zbog toga nismo mogli da donesemo različite odluke. Nemamo normalan usvojen budžet, već moramo da koristimo stari budžet od prošle godine i te pozicije, iako smo u međuvremenu doneli različite odluke koje više ne odgovaraju tim pozicijama", rekao je Šapić i dodao:

"To znači da svaka tri meseca usvajamo novi budžet i ne možemo da imamo kontinuitet i stalno imamo neko privremeno finansiranje, imamo stalno probleme i sa novcem koji posedujemo, da možemo da ga implementiramo. To znači zaista mnogo problema, koje ja sad možda prvi put ovde kod vas o tome govorim, zato što sam smatrao da bi to bilo pokušaj nekog pravdanja ili ne znam čega i zato se nadam da je tome došao kraj".

O saradnji u Beogradu

Šapić je rekao da je spreman da sarađuje sa svima s kojima može  da nađe zajednički jezik oko boljeg upravljanja Beogradom, ko ima neke konkretne predloge, konstruktivan je i želi dobro svom gradu.

"Ko želi da da neko svoje znanje, iskustvo, ako ništa drugo, i nameru, dobrodošao je. I zaista tako sam se odnosio svih ovih godina, nisam želeo tu da pravim bilo kakve razlike. S tim što, znate, ipak pozicija gradonačelnika i gradske uprave nosi i neke druge odgovornosti. Ja lično ne mogu, a siguran sam i stranka i koalicija koju predstavljam, ne može da prihvati da bude u koaliciji, da vodi grad zajedno s ljudima koji imaju antidržavne i antisrpske stavove. Ili stavove koje su suprotne srpskoj politici i državi Srbije".

On je dodao je da je taj antisrpski stav primetio kod dela opozije koja zagovara doborovoljno odricanje jednog dela teritorije.  

"Po meni je antisrpski stav ukoliko dođete i kažete mi treba zato što je Zapad u ovom momentu na ratnoj nozi sa Rusijom ili u lošim odnosima sa Kinom da mi po svaku cenu zaostrimo naše odnose. Ne zato što sam ja neki rusofil ili zato što volim Kineze od malih nogu. Ne, nego zato što mislim da treba da budemo mudri i pametni. Zato što je Kina jedna zemlja i država koja apsolutno počinje dominira svetskom ekonomijom, pokazala veliko prijateljstvo prema nama, pokazala i na konkretnim koracima da je stalo do negovanja prijateljstva sa jednom malom zemljom kao što smo mi zato što sa ruskom državom, ruskim narodom imamo naše i pravoslavne i bratske i istorijske odnose". 

Kompletnu emisiju Direktno sa Minjom Miletić pogledajte u videu sa početka teksta.

 

Komentari (0)

Srbija