Politika

Dačić: Policija će obezbeđivati javni red i mir tokom održavanja festivala "Mirdita, dobar dan"

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2024

-

12:18

Dačić: Policija će obezbeđivati javni red i mir tokom održavanja festivala "Mirdita, dobar dan"
Dačić: Policija će obezbeđivati javni red i mir tokom održavanja festivala "Mirdita, dobar dan" - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će policija ispuniti svoj zadatak i osigurati javni red i mir za vreme trodnevnog festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, koji je najavljen za Vidovdan, 28. juna.

Ministar je naveo da će MUP uspešno odgovoriti potencijalnim rizicima, koji mogu da budu izazvani odlukom organizatora da događaj na kojem se promoviše kultura kosovskih Albanaca održe na Vidovdan u Beogradu, čemu se protive brojne organizacije i najavljuju proteste i radikalne mere u slučaju da bude održan.

"U ovom slučaju treba razdvojiti politički i bezbednosni aspekt. Pitanje je šta je u političkom smislu najbolje uraditi, a da se ne nanese šteta državi. Zato treba osigurati bezbednost učesnika tog događaja. Ako se festival i održi, mi smo spremni da osiguramo javni red i mir", rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

On je istakao da je ovaj festival projekat koji se radi godinama unazad, dodajući da je stvar u tome što je takve događaje moguće organizovati u Beogradu, ali da nije siguran da bi to bilo izvodljivo u Prištini. Organizacijom ovakvih događaja u Beogradu pokazuje se i demokratski kapacitet naše države, dodao je ministar. 

Dačić je naglasio da se taj skup ne održava na otvorenom i da po Zakonu o javnom okupljanju organizatori nisu u obavezi da ga prijave, ali da su ga oni ipak prijavili i rekli da se očekuje između 50 i 70 učesnika.

On je objasnio i da Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada ne daje dozvole, već samo donosi odluke ako se nešto odbija.

"Nama je zadatak i cilj da štitimo naše državne i nacionalne interese na najbolji mogući način. Tako da videćemo kako će se dalje odvijati", rekao je Dačić.

Festival "Mirdita, dobar dan", planiran je da bude održan u Beogradu od 27. do 29. juna, a održava se od 2014. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija