Politika

Stejt department o Vašingtonskom sporazumu: Nadamo se da će partneri u dobroj veri poštovati obaveze

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2021

-

07:13

Stejt department o Vašingtonskom sporazumu: Nadamo se da će partneri u dobroj veri poštovati obaveze
Stejt department o Vašingtonskom sporazumu: Nadamo se da će partneri u dobroj veri poštovati obaveze - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stejt department ohrabrio je Beograd i Prištinu da, kako je ukazano, nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima, precizirano je u odgovoru neimenovanog portparola na upit "Glasa Amerike" povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma.

Neimenovani portparol Stejt departmenta je u odgovoru "Glasu Amerike" precizirao i da će SAD nastaviti saradnju sa Beogradom i Prištinom u ispunjavanju obaveza podržavajući, kako je naveo, "cilj sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa".

"Nadamo se da će naši partneri u dobroj veri poštovati obaveze koje su prihvatili prošle godine u Vašingtonu. Brojni elementi sporazuma podrška su prioritetima i naše šire vizije regiona – energetska diverzifikacija, regionalna povezanost, primena moratorijuma na prijavu u članstvo u međunarodnim organizacijama i kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, kao i pronalaženje i identifikovanje nestalih osoba", navedeno je u odgovoru iz Stejt departmenta.

Ukazano je i da potreba za potpunom normalizacijom nije vremenski ograničena, zbog čega se Beograd i Priština ohrabruju na izgradnju političkog poverenja kroz ozbiljno i suštinsko učešće u procesu dijaloga uz posredovanje EU.

"Takođe, ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da oznaže saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, kao što je oporavak od pandemije i poboljšanje ekonomskih i trgovinskih odnosa", ukazano je u odgovoru.

"SAD spremne da podrže rad na postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa"

Navedeno je da su SAD spremne da podrže rad na postizanju "sveobuhvatnog, obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje za trajnu saradnju i napredak".

"Podržavamo dijalog uz posredovanje EU i ohrabrujemo strane da se ponovo uključe u proces – imajući u vidu hitnost rešavanja i tehničkih i političkih pitanja", navedeno je u odgovoru neimenovanog zvaničnika američkog Državnog sekretarijata.

Vašingtonski sporazum potpisali su pre godinu dana u Beloj kući, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer privremenih prištinskih isntituicija Avdulah Hoti.

Sporazumom se, između ostalog, Priština obavezala da primeni jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organzacijama, a Beograd na jednogodišnji moratorijum na svoju kampanju za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija