Politika

Petković u Briselu uoči nastavka dijaloga: Beograd će institirati na pet važnih tema

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2021

-

11:14

Petković u Briselu uoči nastavka dijaloga: Beograd će institirati na pet važnih tema
Petković u Briselu uoči nastavka dijaloga: Beograd će institirati na pet važnih tema - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je da je svaki put u Briselu atmosfera neprijatna, ali da je srpska delegacija tu da se bori za srpske interese na KiM, ali i za poštovanje i implementaciju svih dogovorenih sporazuma.


Kako je rekao, u naredna dva dana Beograd će insistirati na pet važnih tema - formiranju ZSO, nestalima, pravosuđu, energetici i slobodi kretanja i istakao da je Srbija uvek spremna za dijalog i da ima konstruktivan pristup

Petkovic je za Tanjug uoči početka tehničkog dijaloga sa Prištinom uz posredstvom specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, rekao da su mir i stabilnost na KIM preko potrebni jer bez pomirenja srpskog i albanskog naroda nema mira i stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu na čemu Srbija i insistira.

"Ako hoćemo da idemo napred, da se razvijamo u ekonomskom i svakom smislu, Beograd, Priština i sve države u regionu moraju da sarađuju. Zato je važno da razgovaramo u Briselu jer sve krupne i važne teme možemo da rešimo samo ovde u Briselu i zato insistiramo na dijalogu", rekao je Petković.

Da podsetimo, nastavak razgovora glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine očekuje se danas, a specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak potvrdio je na Tviteru da će se sastati sa delegacijama Kosova i Srbije.

"Danas i sutra ću održati sastanke sa delegacijama Kosova i Srbije koje predvode glavni pregovarači Besnik Bislimi i Petar Petković. Mnogo je hitnih pitanja o kojima treba razgovarati i očekujem da ću naići na uzajamno razumevanje na daljem putu", napisao je Lajčak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija