Politika

Ivan Karl: SDP obeležava 60 godina od nastanka pokreta Nesvrstanih

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2021

-

14:30

Ivan Karl: SDP obeležava 60 godina od nastanka pokreta Nesvrstanih
Ivan Karl: SDP obeležava 60 godina od nastanka pokreta Nesvrstanih - Copyright Printscreen/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Socijaldemokratska partija se danas skupom ispred opštine Vračar priključila obeležavanju 60 godina od nastanka Pokreta nesvrstanih, a gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je rekao agenciji Tanjug da njegova stranka daje svoj doprinos obeležavanju jubileja.

"Svet 1961. i svet i 2021. godine su u mnogo čemu različiti. Nema više blokovske podele. Neke zemlje manje i veće su nestale sa scene, ali su ostali izazovi. Kad pogledamo oko nas i u svetu možda su veći nego što su ikada bili", rekao je Karl.

Prema njegovim rečima, osnovni ciljevi Pokreta nesvrstanih su i dalje vrlo aktuelni, poput slobode, ravnopravnosti, nezavisnosti i borbe za iskorenjivanje siromaštva, i o tome, kaže, treba da se govori i da se na to podseća.

"Uvek treba podsećati da je Srbija podnela najveće žrtve u stvaranju prve i druge Jugoslavije. Možda Srbija malo više u odnosu na ostale zemlje naslednice ima pravo da potencira i čuva pozitivne tekove Jugoslavije u koje spadaju antifašizam i Pokret nesvrstanih", istakao je Karl.

On je rekao i da su "ovakve prilike dobre da se takvih tekovina setimo i upoznamo posebno mlađe građane na to šta se dešavalo u Beogradu pre 60 godina, a bitno je uticalno na istoriju čitavog sveta".

Napomenuo je da i pored toga glavni strateški cilj ostaje Evropska unija, pošto je Srbija "odavno evropska zemlja i pripada tim tekovinama i vrednostima" i nastoji nastoji da uradi sve što treba da postane punopravni član.

Preporuka za vas

Sajam knjiga od 23. oktobra ukoliko situacija s koronom dozvoli, Karl: Broj posetilaca važan, ali važnije sačuvati kontinuitet manifestacije
Povratak napisanih: Sajam knjiga od 11. do 19. septembra u Beogradu

Komentari (0)

Srbija