Politika

Deli: Proširenje na Zapadnom Balkanu predvođeno Srbijom dalo bi novi zamah EU

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

18:25

Deli: Proširenje na Zapadnom Balkanu predvođeno Srbijom dalo bi novi zamah EU
Deli: Proširenje na Zapadnom Balkanu predvođeno Srbijom dalo bi novi zamah EU - Copyright Prinskrin/Youtube/Andor Deli

veličina teksta

Aa Aa

Evroposlanik Fidesa Andor Deli izjavio je da je uspeh Evropske unije na globalnoj političkoj sceni ključni faktor u proceni stanja u EU, ali da Evropa gubi tlo pod nogama i istovremeno istakao da je Zapadni Balkan deo sveta u kojem bi EU mogla brzo i lako ojačati svoju poziciju ubrzavanjem procesa proširenja.

On je u saopštenju, prosleđenom Tanjugu iz njegove kancelarije u Evropskom parlamentu rekao da Evropa mora da bude snažna da bi bila snažan igrač na svetskoj sceni, a da su svi dosadašnji talasi proširenja doneli novu energiju i zamah.

"Proširenje na Zapadnom Balkanu, predvođeno Srbijom, ključnom zemljom u regionu, učinilo bi isto. Ova zemlja kandidat strpljivo čeka svoj red i ostaje na putu evropskih integracija, uprkos činjenici da će sledeća godina biti deseta od kada je stekla status države kandidata i, nažalost, daleko je od kraja procesa pristupanja", rekao je Deli, inače poreklom iz Vojvodine.

Kako je rekao, primarni razlog sporosti je taj što se skeptici proširenja stalno kriju iza raznih uslova postavljenih tokom pristupnih pregovora, namerno odlažu strateške odluke, i kao razlog navode širok spektar razloga i interesa unutrašnje politike.

"Ali vreme ističe! Nadam se da ćemo u evaluacionom govoru sledeće godine čuti odlučnije političke stavove", zaključio je Deli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija