Politika

Petković odgovorio Konjufci: Priština uzalud pravi planove za osvajanje severa

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

12:10

Petković odgovorio Konjufci: Priština uzalud pravi planove za osvajanje severa
Petar Petković i Glauk Konjufca - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je političarima iz Prištine uzalud da prave bilo kakve tajne planove za osvajanje severa, jer je takav scenario osuđen na propast, i poručio Prištini da je bolje da pristupi formiranju ZSO, jer je to jedini plan koji ima budućnost kada su u pitanju srpske sredine na KIM, saopštila je Kancelarija.

"Podjednako kao što nikome neće poći za rukom da ugasi srpske sredine južno od Ibra i asimiluje Srbe koji tamo žive. Mi ćemo nastaviti da budemo prisutni svuda gde je srpski narod, da ulažemo, gradimo i radimo u srpskim sredinama", rekao je Petković.

On je tako reagovao na, kako je rekao, provokacije iz Prištine da će pojačati vojno, bezbednosno ili policijsko prisustvo na severu pokrajine, i poručio albanskim političarima da ne pokušavaju ni da prete, a kamoli takve akcije sprovode u delo jer to Beograd neće dozvoliti.

"Beograd je spreman da sva otvorena pitanja sa Prištinom rešava u dijalogu i za pregovaračkim stolom, a umesto konstruktivne ruke saradnje od strane albanskih političara stižu pozivi na oružane sukobe i pretnje. U takvoj atmosferi nije moguće graditi suživot i osnov za normalizaciju odnosa", rekao je Petković.

Konjufca: Prištinske institucije planiraju veće prisustvo u severnom delu Kosovske Mitrovice

Predsednik skupštine privremenih prištinskih institucija Glauk Konjufca izjavio je da veruje da prištinske institucije prave plan za povećanje svog prisustva u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Konjufca je za "Kljan Kosova" rekao da na severu još uvek postoje, kako je naveo, "paralelne strukture Srbije" koje ne mogu biti ugašene za šest meseci.

"Mislim da bi vlada trebalo da napravi strateški plan za povećanje svog prisustva u tom delu Kosova. Ne kažem da će se to dogoditi jednog dana sledeće godine, ali verujem da bezbednosne institucije, počev od odbrambenih snaga, ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova, direktora obaveštajnih službi, zajedno sa premijerom prave takav plan, odnosno plan kako bi bili efikasniji u sprovođenju prisustva kosovskih institucija u tom delu", rekao je Konjufca i dodao je da takvi planovi ne mogu biti objavljeni.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija