Politika

Turski ambasador: Ekonomska saradnja jedno od najvažnijih pitanja, Erdogan u Srbiji do kraja godine

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

10:40

Turski ambasador: Ekonomska saradnja jedno od najvažnijih pitanja, Erdogan u Srbiji do kraja godine
Turski ambasador: Ekonomska saradnja jedno od najvažnijih pitanja, Erdogan u Srbiji do kraja godine - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj potvrdio je da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiti Srbiju pre kraja ove godine, kako je i najavljeno posle nedavnog susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i njegovog turskog kolege, a uskoro sledi i sednica Visokog saveta za političku i ekonomsku saradnju dve zemlje.


Aksoj je u intervjuu agenciji Tanjug rekao i da bi sednica tog tela, treća po redu od njegovog formiranja 2017. godine, trebalo da bude održana u oktobru u Turskoj i da se na njoj očekuje potpisivanje sedam sporazuma u prisustvu dva predsednika.

Kako je najavio, na sednicama Visokog saveta se obično razmatraju politička, ekonomska pitanja, pitanja koja se tiču oblasti trgovine, investicija, turizma, obrazovanja, bezbednosne situacije u našim zemljama, kao i rezultati postignuti od osnivanja saveta do danas i planiraju se nove aktivnosti.

"Mi na tim sastancima razmatramo važna pitanja, a jedan od najvažnijih rezultata sastanaka je što se na njima i pravno regulišu naši bilatreralni odnosi", rekao je Aksoj.

On podseća da je u odnosima dve zemlje jedno do najvažnijih pitanja ekonomska saradnja, na čemu, kaže, insistiraju i dva predsednika.

"Turske investicije u Srbiji i ekonomska saradnja su ''lokomotiva odnosa dve zemlje''. Prošle godine spoljnotrgovinska razmena uprkos pandemiji dostigla 1,5 milijardi dolara, a plan da ove godine ta razmena bude dve milijarde, a na dugoročnom planu pet", kaže Aksoj.

"Turske kompanije prisutne u svim delovima Srbije"

Ambasador je istakao da su turske kompanije prisutne u svim delovima Srbije, naročito manje razvijenim, kao i da velike kompanije posluju u oblasti tekstilne, automobilske industrije i sektoru gvožđa.

"Preko 30 kompanija zapošljava po 50 i više radnika. Naše kompanije daju veliki doprinos kada je u pitanju zapošljavanje građana Srbije. Turski brendovi su veoma popularni u Srbiji poput LC Waikiki čije se prisustvo može osetiti u svakoj kući u Srbiji i taj brend je otvorio oko 40 prodavnica", rekao je Aksoj.

Ambasador Turske posebno se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer je pokazao da se brine za probleme turskih kompanija, a kao primer naveo je to što je Vučić nedavno primio 14 turskih biznismena i saslušao njihove probleme.

Sa druge strane, Aksoj kaže da on lično svakodnevno razgovara sa biznismenima iz Turske koji žele da ulažu u Srbiju i kojima on daje preporuke navodeći da je Srbija veoma povoljna za strana ulaganja.

Govoreći o nedavno ovorenom konzulatu Turske u Novom Pazaru, ističe da je ponosan što je Turska prva družava koja je otvorila konzulat u tom gradu, jer Sandžak vide kao most prijateljstvadve zemlje.

"Naš konzulat neće biti samo na usluzi Turske već će zahvaljujući saradnji između dve zemlje igrati važnu ulogu kada je u pitanju saradnja dve zemlje i ulaganje u taj region", rekao je on odgovarajući na pitanje u čemu je značaj konzulata.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Takođe, najavio je da bi sledeće godine u Nišu trebalo da bude otvorena konzularna kancelarija, pre svega zbog turskih državljana koji u velikom broju prolaze kroz Srbiju i suočavaju se sa određenim problemima.


"Ona će rešavati pitanje problema naših građana, a takođe će doprineti ekonomskoj saradnju naših zemalja u tom delu Srbije", rekao je Aksoj.

Kada je reč o turizmu, Aksoj je izrazio uverenje da će do kraja godine tu zemlju posetiti 200.000 turista iz Srbije, iako je taj broj prošle godine bio manji u odnosu na pre dve godine kada je zabeleženo 300.000 posetilaca iz Srbije.

"Turska je veoma atrakrivna za srpske turiste, a moje ličnio mišljenje je da su najveći doprinos tome dale turske serije popularne u vašoj zemlji. S kim sam se god susreo spominju mi seriju Sulejman veličanstveni i mogu da kažem da te serije veoma doprinose oblasti turizma. Srpski turisti najviše putuju u Antaliju i Bodrum zbog direktnih čarter letova i pozivam srpske turiste da posete Srbiju", rekao je on.

Aksoj je u Srbiji na mestu ambasadora od 1. aprila i imao veoma lepe utiske o ljudima i zemlji, i kaže da na svakom koraku može da primeti da između dva naroda postoji veliko prijateljstvo.

"Ono što smo primetili je da se prema nama i građani i obični ljudi na ulicama lepo ponašaju, ali najveću zaslugu za to prijateljstvo imaju odnosi naša dva predsednika, gospodina Vučića i Erdogana", rekao je Aksoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija