Politika

Birodi objavio predlog mera za "uspostavljanje i očuvanje vladavine prava"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2021

-

13:23

Birodi objavio predlog mera za "uspostavljanje i očuvanje vladavine prava"
Logo - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) objavio je danas, shodno „Analizi Nacrta zaključka druge faze međustranačkog dijaloga„ o unapređenju izbornih uslova,  predlog mera koje bi, kako se navodi, trebalo da uspostave i očuvaju vladavinu prava i poštovanje zakona, odnosno integritet institucija i profesija koje su posredno ili neposredno uključene i bitne za integritet izbornog procesa.

U saopštenju se navodi da je prva mera da "predsednik Srbije podnese ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke ili ostane na mestu predsednika Srpske napredne stranke i bude jedan od kandidata za poslanika, odnosno budućeg premijera".

Druga mera je da "sve političke stranke, koje u svojim statutima imaju odredbe koje predsedniku stranke daju pravo i obavezu da formira kriterijume i predlože kandidate za narodne poslanike, da promene svoje Statuta ili drugačije nazvane akte".

Navodi se i da je potrebno izmeniti član 50 Zakona o sprečavanju korupcije, "kako bi se predsedniku Republike zabranilo da koristi javne rersurse i javne događaje za partijsku promociju tokom i van izborne kampanje".

Birodi smatra i da bi "na nivou javnih servisa i privatnih televizija sa nacionalnim pokrivanjem trebalo uspostaviti mehanizam novinarske samoevaluacije priloga koji su povezani sa temama ili su u rubrikama politika, društvo i ekonomijama, kultura i sport emitovanih u centralnim informativnim emisijama i vestima".

Takođe, navedeno je i da bi zakonom trebalo urediti da Nadzorni odbor Skupštine Srbije, koje će pretrpeti određene izmene, može od Službe REM-a da zatraži da se sprovede monitoring izveštavanja emitera.

Birodi predlaže i pokretanje postupka za smenu Saveta REM, kao i da Ministarstvo pravde u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom uzbunjivača uz asistenciju i posredovanje Misiije OEBS u Srbiji da proveri funkcionalnost službenika za prijem informacija od uzbunjivača u javnom sektoru u smislu stručnosti i integriteta.

Potrebno je, navodi se, i da Nadzorno telo Skupštine Srbije izradi i usvoji Kodeks istraživanja javnog mnjenja tokom izbornog procesa, zaključuje Birodi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija