Politika

Brnabić: SAD formiraju timove i pojačavaju političko prisustvo na Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

19:59

Brnabić: SAD formiraju timove i pojačavaju političko prisustvo na Zapadnom Balkanu
Brnabić: SAD formiraju timove i pojačavaju političko prisustvo na Zapadnom Balkanu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Njujorku da SAD trenutno formiraju timove koji će se baviti Zapadnim Balkanom i da očekuje da će ta zemlja već u narednim danima ili nedeljama posvetiti veću pažnju političkim pitanjima i provokacijama u regionu.

Brnabićeva je to izjavila srpskim medijima posle sastanka sa podsekretarkom za politička pitanja u Stejt departmentu Viktorijom Nuland, sa kojom je razgovarala i o trenutnoj situaciji na KiM.

Premijerka je ocenila da je taj sastanak bio odličan, iskren i otvoren.

"Amerika je u procesu formiranja timova koji će se baviti Zapadnim Balkanom. To je kod njih ta smena generacija koja se trenutno dešava i očekujem svakako da će u narednim danima i nedeljama imati i veće američko prisustvo i veću njihovu pažnju političkim pitanjma i svim provokacijama koje se dešavaju", navela je Brnabićeva.

Takođe, istakla je da Srbija ima veliku podršku SAD na putu evropskih integracija.

Kako je rekla, Nulandova se interesovala na sastanku o tome šta Srbija očekuje od slovenačkog predsedavanja EU do kraja ove godine.


"Zatim, šta očekujemo od razgovora sa evroparlamentarcima oko izbornih uslova i navela da  ćemo ukoliko se nastavi reforma u oblasti vladavine prava, imati u razgovoru između SAD i EU, jaku podršku SAD. Jako dobar razgovor sa osobom koja utiče na to kako izgleda politika SAD na Balkanu, a ne osobom koja izvršava tu politiku. Juče sam kasno uveče imala dobre sastanke na marginama (Generalne skupštine UN) i sa (austrijskim) kancelarom Sebastijanom Kurcom, kao i odličan sastanak sa ministrom spoljnih poslova Finske, čija nam je podrška izuzetno važna za evropske integracije", navela je premijerka.

Podsetila je da će se danas sastati sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i da će se posle obratiti na generalnoj debati u UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija