Politika

Euronews Srbija saznaje: Skupština sutra počinje izradu pravila za implementaciju sporazuma o izbornim uslovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2021

-

17:01

Euronews Srbija saznaje: Skupština sutra počinje izradu pravila za implementaciju sporazuma o izbornim uslovima
Narodna skupština Republike Srbije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije sutra će početi rad na izradi pravilnika i zakona neophodnih za implementaciju Sporazuma o poboljšanju izbornih uslova koji je dogovoren u dijalogu sa predstavnicima Evropskog parlamenta, saznaje Euronews Srbija. 

Taj sporazum je trebalo da bude primenjivan od juče s obzirom na to da je dogovoreno da sve mere budu sprovedene šest meseci pre održavanja izbora. Ipak u Skupštini Srbije tek sutra počinje pisanje pravilnika za formiranje nadzornog tela za medije, ali i traženje načina kako da se zakonski omogući opoziciji da ima svoje predstavnike u stalnom telu RIK-a.

"Ne smem ni da pomislim kakva, niti da ulazim u to kakva je pravna gimnastika potrebna da se na primer, ono što jeste presedan, da se proširi stalni sastav Republičke izborne komisije, kakva će biti potrebna pravna gimnastika da se to implementira u postojeće zakone", rekla je Nataša Mihailović Vacić iz Socijaldemokratske partije Srbije za Euronews Srbija.

I upravo je to, kako smatraju u vladajućoj koaliciji jedan od razloga zašto misle da će izborni uslovi biti poboljšani. 

Međutim, deo opozicije koji je prihvatio sporazum koji su ponudili evroparlamentarci, sada su skeptični jer, posle završne runde dijaloga, od predstavnika vlasti nema ni traga ni glasa.

"Sada ćemo verovatno dobiti od vlasti u ovom narednom periodu neki papir iz opozicije i ajde brže bolje pašće krivica na nas, niste se ništa dogovorili, a ne znamo ni šta je to što ćemo dobiti", rekao je Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke.

Kako je on rekao gostujući na Euronews Srbija, za ovih par nedelja vlast nije uradila ništa. Naglasio je da je potrebno da opozicija sedne za isti sto i da razgovara.

"Ako sednemo za sto imamo šansu da se dogovorimo, ako ne sednemo svako će raditi onako kako on misli da je najbolje u tom trenutku. Beogradski izbori su polazna tačka za dogovor", rekao je on.

Na pitanje da li će Nova sztranka izaći na izbore kaže da će ta odluka da bude donesena kada se raspišu izbori. 

"Vlast toliko ovog puta ima moći da šta god da se desi ona će biti odgovorna za to, to su čak jasno rekli i evroparlamentarci", dodao je on.

Dveri na izborima

Ne čekajući ponudu, Srpski pokret Dveri, izaći će na izbore 3. aprila sledeće godine na svim nivoima, odlučeno je na sednici Glavnog odbora stranke. Predsednik "Dveri", Boško Obradović kandidovaće se na predsedničkim izborima, ukoliko ne dođe do dogovora oko zajedničkog kandidata opozicije, najavljeno je iz pokreta.

Na sednici je zaključeno da su istekli svi rokovi za dogovor sa vlastima i da više nema svrhe čekati bilo kakve razgovore, već Dveri treba da krenu u direktnu borbu za podršku i glasove građana, bez obzira na izborne uslove. Dodaje se da Dveri ostaju otvorene za saradnju unutar opozicije i da se protive bilo kakvim pokušajima pravljenja monopola u opozicij.

"Mi ne možemo nikoga više da čekamo da nas neko još narednih ne znam koliko meseci na bilo koji način zamajava već koliko danas formiramo Centralni izborni štab i krećemo u predizbnorne pripreme", rekao je lider pokreta Dveri Boško Obradović.

Inače, za predstavnike Evropskog parlamenta, dijalog u Srbiji je završen, i u Beograd će se vratiti samo kako bi nadgledali implementaciju sporazuma, a nikako, što je poručio Vladimir Bilčik, da raspravljaju o novom dokumentu.

Euronews Srbija

Do sada je trebalo da se završi i drugi kolosek dijaloga koji se odvija bez posredovanja evroparalamentaraca ali i taj finalni sastanak je nekoliko puta otkazivan. Međutim do kraja ove nedelje opozicionari bi mogli za isti sto da sednu sa predsednikom Srbije i predsednikom skpštine.

Komentari (0)

Srbija