Politika

Evropska unija: Investicija od 30 milijardi evra za zemlje Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

12:12

Evropska unija: Investicija od 30 milijardi evra za zemlje Zapadnog Balkana
Evropska unija: Investicija od 30 milijardi evra za zemlje Zapadnog Balkana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija usvojila je sveobuhvatni Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, vredan 30 milijardi evra. Cilj ovog plana je da podstakne dugoročni ekonomski oporavak regiona, podrži zelenu i digitalnu tranziciju, podstakne regionalnu integraciju i približavanje Evropskoj uniji.

"Građani Zapadnog Balkana su deo Evrope i imamo zajednički interes da pomognemo da ovih šest partnera napreduje na svom putu ka EU. Investicionim planom, delima stajemo iza reči o planu proširenja", rekao je Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik EK Žozep Borelj.

Dodao je i da se ovako pruža snažna podrška ekonomskom oporavku i reformama, i da j cilj "moderan, zeleniji i prosperitetniji Zapadni Balkan koji će svojim građanima pružiti bolje rezultate na putu ka EU".

Komesar EU za proširenje Oliver Varheji rekao je da će do devet milijardi evra biti uloženo za vodeće investicije u oblastima transporta, energetike, zelene i digitalne tranzicije, kako bi se stvorio održivi rast i radna mesta.

AP/Hektor Pustina

Oliver Varheji

"Plan takođe nudi put ka uspešnoj regionalnoj ekonomskoj integraciji kako bi se ubrzala konvergencija sa EU i zatvorio razvojni jaz između naših regiona, što bi na kraju ubrzalo proces evropskih integracija. Ovaj plan bi trebalo da pomogne da se Zapadni Balkan transformiše u jedan od najatraktivnijih regiona za ulaganja u svetu. Sprovođenje će, naravno, morati da ide ruku pod ruku sa reformama", rekao je Varheji.

https://www.euronews.rs/srbija/politika/19679/liht-o-zavrsnoj-deklaraciji-samita-i-pominjanju-temrina-prosirenje-nada-postoji-ali-lopta-je-i-u-nasim-rukama/vest

Paralelno sa Planom ekonomskih ulaganja za podršku regionu, Komisija je predstavila i smernice za primenu Zelene agende na Zapadnom Balkanu, za koje se očekuje da će biti usvojene na Samitu o Zapadnom Balkanu u Sofiji u novembru 2020, i ovaj plan predviđa aktivnosti oko pet stubova, a to su: 

  • klimatske akcije (dekarbonizacija, energija i mobilnost)
  • kružna ekonomija (naročito otpad, recikliranje, održiva proizvodnja i efikasna upotreba resursa)
  • biodiverzitet (zaštita i obnova prirodnog bogatstva regiona)
  • borba protiv zagađenja vazduha, vode i zemljišta
  • održivi prehrambeni sistemi i ruralna područja. 

Za uspešno sprovođenje svih ovih stubova, digitalizacija se navodi kao ključni faktor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija