Politika

Ambasada SAD u Srbiji: Zašto se osuđenom ratnom zločincu daje javni prostor da promoviše osuđenog za ubistvo Đinđića?

Komentari

Autor: Fonet

09/10/2021

-

10:09

Ambasada SAD u Srbiji: Zašto se osuđenom ratnom zločincu daje javni prostor da promoviše osuđenog za ubistvo Đinđića?
Ambasada SAD u Srbiji: Zašto se osuđenom ratnom zločincu daje javni prostor da promoviše osuđenog za ubistvo Đinđića? - Copyright Facebook.com

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da ne razume zašto se osuđenom ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću daje javni prostor da promoviše osuđenika za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

"Teško je razumeti zašto osuđeni ratni zločinac raspolaže javnim prostorom u kojem promoviše oslobađanje osuđenika za ubistvo prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji", naveo je portparol ambasade na pitanje Glasa Amerike u vezi sa peticijom koju Vasiljković sprovodi za predsedničko pomilovanje Zvezdana Jovanovića - osuđenog ubice Đinđića i bivšeg pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije.

Portparol američke ambasade ukazao je da bi najbolje bilo postaviti to pitanje vlastima Srbije, što je, kako se navodi, Glas Amerike i učinio, ali do zaključenja teksta nisu stigli odgovori ni iz kabineta premijerke Ane Brnabić, niti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Potpisivanje peticije organizovano je na nekoliko lokacija u Beogradu, pod okriljem nevladine organizacije koju je Vasiljković osnovao u Beogradu pod nazivom "Fondacija Kapetan Dragan za odbranu Srba bilo gde u svetu progonjenih grehom rođenja".

Dragan Vasiljković je u Hrvatskoj odslužio 13,5 godina zatvora zbog presude o počinjenom ratnom zločinu u Kninu i Glini tokom sukoba 1990-ih.

Tokom procesa je, između ostalog dokazano, da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

U martu 2020. pušten je iz zatvora i potom proteran iz Hrvatske. Od tada se nalazi u Srbiji. Zvezdan Jovanović služi kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije u dvorištu zgrade Vlade Srbije 12. marta 2003. Na istovetnu kaznu osuđen je i nekadašnji komandat Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek. Politička pozadina Đinđićevog ubistva nikada nije otkrivena. 
 

Komentari (0)

Srbija