Politika

Dačić: Uloga Ujedinjenih nacija danas važnija nego ikada

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

14:20

Dačić: Uloga Ujedinjenih nacija danas važnija nego ikada
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se danas sa predsednikom Generalne skupštine UN Abdula Šahidom koji boravi u Beogradu povodom sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja i tom prilikom naglasio da je uloga UN danas važnija nego ikada.

"Uloga UN u svetu koji se suočava sa kompleksnim izazovima važnija je nego ikada i samo zajedničkim aktivnostima moguće je naći rešenja za sve krizne situacije sa kojima se suočavamo", rekao je Dačić tokom razgovora sa Šahidom, sa kojim je obnovio odnose između Srbije i Maldiva.

Dačić je naglasio značaj uloge UN za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Abdulah Šahid upoznao je sagovornike o prioritetima tokom predsedavanja Generalnom skupštinom, ističući da je borba protiv koronavirusa jedna od najvažnijih tema koja zaokuplja čitav svet i da će zbog toga u januaru organizovati sastanak na visokom nivou posvećen vakcinaciji.

Pohvalio je solidarnost koju je Srbija pokazala ustupajući vakcine drugim državama koje nisu uspele da ih obezbede.

Razgovarano je i o drugim prioritetnim pitanjima na agendi UN poput održvog razvoja, klimatskih promena, rodnoj jednakosti i ulozi mladih.

Dačić je informisao sagovorinka o napretku koji je Srbija ostvarila u oblasti rodne jednakosti, da smo među prvih 20 zemalja u svetu po zastupljenosti žena u vladi i među privih 30 po broju žena u parlamentu.

Abudla Šahid izrazio je zadovoljstvo jer je pre nekoliko godina, u vreme kada je bio ministar spoljnih poslova sa Ivicom Dačićem obnovio veze između Maldiva i Srbije i izrazio uverenje da će te prijateljske veze nastaviti da se razvijaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija