Politika

Svečlja: Bili smo spremni da fizički uklonimo barikade na severu

Komentari

Autor: Kossev

12/10/2021

-

16:05

Svečlja: Bili smo spremni da fizički uklonimo barikade na severu
Svečlja: Bili smo spremni da fizički uklonimo barikade na severu - Copyright Prinstscreen YouTube/Kosovo Online, Betim Musliu

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja i direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti predstavili su danas svoje izveštaje Odboru za bezbednost i odbranu kosovske skupštine. Izveštaji su u većem delu bili posvećeni događajima na Severu Kosova krajem prethodnog i početkom ovog meseca.

Ovi zvaničnici saopštili su da su dan pre postavljanja barikada – 19. septembra, imali saznanja da će do toga doći. Tvrdili su i da su se 19. septembra pojedini „kriminalci sa političkim uticajem“ sastali sa „ilegalnim strukturama“ i izdali naređenje o mobilizaciji građana na Severu, kao i da je bilo planirano da se unište prelazi Jarinje i Branjak teškom mehanizacijom koja je ujedno iskorišćena za blokiranje puteva, preneli su prištinski mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, rekao je da je odluka Vlade od 20. septembra o sprovođenju reciprociteta za automobilske tablice iz Srbije dala rezultate. Prema njegovim rečima, rezultat je da je „Srbija prihvatila reciprocitet“, prenosi Kossev pisanje Kohe.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

 

Skoro dve nedelje granični putevi na Jarinju i Brnjaku ostali su blokirani nakon odluke od 20. septembra. Srbi koji su se protivili odluci blokirali su puteve vozilima. Sporazumom u Briselu, Kosovo i Srbija pronašli su zajednički jezik za tenzije. Rešenje je bio privremeni sporazum na osnovu kog bi države stavljale nalepnice na simbole druge države na registarske tablice. U roku od šest meseci, prema sporazumu, mora se pronaći trajno rešenje.

"Zabrinjavajuće prisustvo ruskog ambasadora i srpske artiljerije"

Svečlja je u skupštinskom odboru pretnje koje je u tom periodu uputila Srbija ocenio zabrinavajućim.

„Prisustvo teške srpske artiljerije u blizini granice bilo je veoma zabrinjavajuće, a takođe je zabrinjavalo i prisustvo ruskog ambasadora. Svi pokušaji kriminalnih struktura i Srbije da mobilišu građane Srbije da se usprotive odlukama Vlade uglavnom su propali. Tokom ovog perioda, ali i sada, naša unutrašnja koordinacija bila je odlična. Događaji su se odigrali na takav način da je odluka od 20. septembra donela rezultate za sto za dijalog gde je Srbija prihvatila – reciprocitet“, rekao je Svečlja pred poslanicima.

On je rekao da je dosad izdato preko 17.000 takvih nalepnica, od toga 13.000 sa graničnih prelaza.

Svečlja je rekao je da su bili fizički spremni da uklone barikade.

On je naveo da je to stvar operativne procene policije i političke – Vlade Kosova da izaberu najbolji mogući način uklanjanja barikada, dodajući da nije bilo zastoja u logističkoj pripremi.

Direktor policije, Samedin Mehmeti, rekao je da prelazi nisu bili blokirani.

„Nije bilo konkretne izolacije, baš kao što smo mi bili barikadirani, barikade je blokirala i policija. Takođe smo kontrolisali prvi i drugi deo barikade, ovo je bio jedan od načina snabdevanja. Saobraćaj se odvijao alternativnim putevima i kroz barikade. Cirkulacija nije prekinuta nijednog trenutka“, rekao je on.

Mehmeti je rekao da je u opštinama na Severu situacija mirna i da je policija garant sprovođenja odluka Vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija