Politika

Kosovski specijalci se povukli s Jarinja i Brnjaka

Komentari

Autor: A. Ćup, Euronews Srbija, Tanjug

02/10/2021

-

08:30

Kosovski specijalci se povukli s Jarinja i Brnjaka
Kosovski specijalci se povukli s Jarinja i Brnjaka - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa
Euronews Srbija

Pre povlačenja došlo je do novih napetosti budući do su ove jedinice odbile povlačenje dok se ne ukloni bilbord "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština", odnosno dok se ne povuku građani. 

Euronews Srbija

Okupljeni Srbi su svu tešku mehanizaciju, koju su prethodnih 12 dana koristili da naprave blokadu, najpre stavili u jednu kolonu i oslobodili jednu kolovoznu traku, kako bi vozilima Kfora omogućili da prođu do pripadnika Rosu. Ipak, povlačenje jedinica ROSU je kasnilo jer su oni zahtevali da se oslobode obe trake, odnosno da se sklone svi građani.

Iznad Jarinja se čuo helikopter Kfora. Slična je bila situacija i na administrativnom prelazu Brnjak.

Rok za odlazak Rosu jedinica je danas do 16.00 sati. Prištinski specijalci na Jarinju spakovali su rančeve, pokupili smeće i formirali kolonu vozila za polazak, a građani koji su protestovali "pale" kamione kako bi oslobodili put.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Srbi su blokirali puteve kod Jarinja i Brnjaka pre 13 dana, kao odgovor na akciju privremenih vlasti u Prištini da pošalju specijalne jedinice na administrativne prelaze i uvedu privremene tablice za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji.

Kfor: 

Misija KFOR-a predvođena NATO počela je danas da preduzima korake kako bi podržala sprovođenje nedavno postignutog dogovora o deeskalaciji i poboljšanju situacije na severu Kosova, koji su postigli Beograd i Prištine u okviru dijaloga pod okriljem EU.


U saopštenju KFOR navodi da je već intenzivirao patrole duž glavnih saobraćajnica na kojim su postavljenje blokade i rasporedila jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak.

Od ovog vikenda i naredne dve nedelje, KFOR će održavati snažno i odlučno prisustvo u toj oblasti, u skladu sa pomenutim aranžmanom i u skladu sa svojim mandatom koji proizlazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, s ciljem da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, kaže se u saopštenju.

KFOR navodi da su aktivnosti međunarodnih snaga na KiM odgovor na razvoj događaja na severu Kosova proteklih dana.

KFOR ostaje dve nedelje

Među pripadnicima Kfora koji su stigli na prelaz primetni su italijanski i poljski vojnici, a trupe raspoređene na administrativnim prelazima trebalo bi da ostanu tu naredne dve nedelje.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević izjavio je da su u skladu sa dogovorom koji je postignut u Briselu oslobođena jedna kolovozna traka, kako bi jedinice Kfora mogle da prođu i zauzmu položaj.

 

Kako navodi Radojević, pripadnici Rosu bi nakon toga trebalo da se povuku.

"Vidite i sami veliki broj pripadnika Kfora, očekujemo da sve prođe mirno i u skladu sa dogovorom i bez ikakvih problema", rekao je Radojević za Kosovo onlajn.

Dogovor o deeskalaciji krize 

Podsetimo, u Briselu je, pre dva dana, postignut dogovor o deeskalaciji krize na severu Kosova, što je potvrdio specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Predviđeno je da se za registarske oznake uspostavi privremeni režim nalepnica dok se ne postigne konačno rešenje. To znači da će obe strane prelepljivati nalepnicama simbole na tablicama druge strane. 

Lajčak je posle razgovora u Briselu napisao na Tviteru: "Imamo dogovor, posle dva dana intenzivnih pregovora, dogovor o deeskalaciji i daljim koracima je postignut. Zahvaljujem Besniku Besljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore za dobro naroda". 

Uz objavu je priložio dokument u kome su tri tačke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Nišu potvrdio da je postignut dogovor.

KFOR će, kako je dodao, svoje snage postaviti i pre same implementacije dogovora na Jarinje i Brnjak i ostaće tokom dve nedelje da bi sačuvao sigurnost i obezbedio slobodu kretanja.

"Od 4. oktobra od 8 sati, uspostavlja se takozvani stiker režim, nalepnica režim, kao privremena mera pre konačnog rešenja, a ono je odloženo na neko vreme, o čemu ćemo tek da vodimo pregovore što smatram velikom uspehom naše strane", rekao je Vučić. 

"Nema besplatnog ručka"

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da danas povlačenje specijalnih policijskih kosovskih jedinica ROSU protiče kako je i dogovoreno u Briselu i da Srbija može da bude zadovoljna ishodom prve faze sprovođenja sporazuma iz sedišta EU.

"Od 8.00 jutros počelo je povlačenje ROSU koji je protivpravno ušao na sever Kosova i Metohije. Došao je KFOR, koji ima mandat da bude tu, a naši ljudi će se povući sa puteva. Krenula je celokupna tranzicija, u prvoj smo fazi sprovođenja sporazuma iz Brisela, a u ponedeljak će se početi sa režimom nalepnica za tablice", rekao je Petković za TV Prva.

On je prethodno izjavio da je najvažnije u postignutom dogovoru odlazak Rosu, dolazak Kfora i to da neće biti više skidane tablica našim ljudima koji žive na severu KiM.

Petković je za RTS rekao da "nema besplatnog ručka" u Briselu i da je za to moralo da se izbori. Dodao je da je zadovoljan dogovorenim, imajući u vidu koliko je situacija teška, a to mu potvrđuje i odjek sa terena.

Naglasio je da je sporazum koji je dogovoren bolji od onog iz 2011. godine, na koji su se iz Prištine pozivali.

"Kurti se poziva na sporazum iz 2011. ali na osnovu ovog sporazuma tog sporazuma nema, već će se primenjivati ono što je dogovoreno 2016. godine, dakle nema više nikakvog reciprociteta", naveo je Petković.

Rekao je da to znači da će se govoriti o onome što je dogovoreno Briselskim sporazumom, pre svega o Zajednici srpskih opština i da je jasno rečeno i da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršen Briselski sporazum u tački 10 i prisustvu srpskih sudija.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da sporazum o registarskim tablicama postignut u četvrtak ni u jednom trenutku ne ugrožava reciprocitet.

On je za KTV televiziju rekao da u Briselu nije bilo trilateralnih sastanaka između delegacija Beograda, Prištine i predstavnika Evropske unije, a da je sporazum postignut kako bi se izbegle napetosti, prenosi "Koha".

On je kazao da će radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova u Prištini razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kako bi se ugovorili detalji sporazuma, poput toga kako će izgledati nalepnice, šta se tačno pokriva njima i slično.

Komentari (0)

Srbija