Politika

"Ko je prava opozicija u Srbiji": Rasprava predstavnika Narodne stranke i koalicije NADA o izbornim uslovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2021

-

23:05

potpis

veličina teksta

Aa Aa

Šest meseci uoči parlamentarnih izbora uslovi na političkoj sceni Srbije se nisu popravili, ocenili su gosti emisiji Euronews veče Stefan Jovanović iz Narodne stranke i Miloš Parandilović iz koalicije NADA, koju čini POKS, DSS i 23 udruženja građana.  

Jovanović je rekao da su se uslovi pogoršali i da zbog toga Narodna stranka i deo opozicije još nije doneo odluku o učešću na izborima. On je dodao da bojkot prošlih izbora nije bio greška, o čemu svedoči današnja skupština Srbije u kojoj nema opozicije.

"Pitanje je ko je opoziciji u Srbiji. Ne možete da budete opozicija ako na televiziji kritikujete SNS, a da onda sa njima sarađujete i budete u koaliciji. Ne možete da budete malo opozcija, malo ne, to nije opozicija. Prava opozicija još nije donela odluku o izborima. Jedna od stvari koja buni ljude u Srbiji je ko jeste opozicija", objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, lokalni izbori u Negotinu su test i posle toga će biti poznato da li će NS učestovati na parlamentarnim izborima. 

"Ti lokalni izbori su poslednji pred izbore u aprilu, oni će da pokažu kakvi su izborni uslovi. Dok Nova stranka nije odlučila da izađe na izbore, nisu postojale druge opcije. Odjednom su postale fantomske liste, skupljaju se potpisi. Dešavaće se identična stvar, sem ako se neko čudo ne desi, zato nismo doneli konačnu odluku, zato opozcija mora da donese jedinstveni stav da li će učestvovati na narednim izborima", rekao je Jovanović.

Parandilović kaže da nije zadovoljan zbog političkih okolnosti, ali da će POKS, uprkos, tome izaći na izbore. 

"Predali smo listu u Mionici i Negotinu u neverovatnim okolnostima, do poslednjeg dana smo skupljali potpise, jer je tamo neviđena tortura. Crnih džipova za sada nema, ali nadam se da će se pojaviti u finišu kampanje jer to je postala tradicija u Srbiji. Izašli smo na prošle, izaći ćemo i na ove", rekao je Parandilović.

Euronews Srbija/Printskrin

 

On je ocenio da "od Josipa Broza Tita do danas, svi na vlasti imaju želju da institucije države stave u službu svoje političke stranke".

"Nemamo želju za epohalnim promenama na političkoj sceni, jer da budemo iskreni, od 1944. godine nismo imali demokratske izbore. Ako čekamo u potpunosti demokratske izbore, pitanje je da li ćemo ih za života dočekati. Bitka ne može da se dobije tako što se ode kući i spava, već mora da se bori. Miloševića su dobili po njegovim pravilima igre, moramo da shvatimo da Vučića moramo da pobedimo njihovim pravilima. Pravila su takva da je jedna država u zatvoru jedne stranke. I ranije je to bio slučaj". 

Na konstataciju sagovornika iz Narodne stranke da POKS nije prava opozicija jer im "vlast skuplja potpise", Parandilović kaže da će vreme i narod pokazati ko je bio u pravu.

"Vreme će pokazati ko je vera, a ko nevera. Vreme je jedini sudija, narod možete da prevarite jednom i nikada više. Kao što je prethodna vlast izigrala poverenje i volju naroda da su moguće promene posle Miloševića. Nama su podjednako daleko i SNS, i Vuk Jeremić i Dragan Đilas i Boris Tadić. To su ostaci istog sistema, koji sada kukaju što nisu na Vučićevom mestu. Vi danas u SNS imate više demokrata nego što je ostalo u DS, to su sve isti kadrovi. Tad su bili dobri, a sad ne valjaju", rekao je predstavnik koalicije NADA. 
 
On je dodao da je cilj POKS-a da razbije partokratsku državu i da se poslanici biraju imenom i prezimenom. 

"Ovde se glasa za 250 mačaka u džaku, zato imate lakrdiju od parlamenta, koja je bila i ranijih godina. Mi nudimo zdravu i kuluturnu debatu, a to ovde nemamo. Pokušavamo da napravimo zdravo društvo, potonuli smo u duboizu. Ovde deca komunista i dalje vladaju. Prvo su fizički lividirali 1944. godine, a sada se to radi drugačije - daju se pasoši. Mladost napušta zemlju jer nema pravde, nisu u pitanju finansije", kaže Parandilović.

Komentari (0)

Srbija