Politika

Borelj iz Amerike telefonirao Vučiću i Kurtiju, pozvao ih je na sastanak u Brisel

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2021

-

13:40

Borelj iz Amerike telefonirao Vučiću i Kurtiju, pozvao ih je na sastanak u Brisel
Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman - Copyright Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj je tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem i pozvao ih na nastavak razgovora u Briselu kako bi se napredovalo u dijalogu i izbegle situacije nedavno viđene na severu Kosova.

To je izjavio portparol EU Peter Stano na konferenciji za medijie u Briselu navodeći da su svi napori EU usmereni ka organizovanju novog sastanka Beograda i Prištine u Briselu, prvo na nivou glavnih pregovarača, a zatim i na na nivou lidera. Povodom razgovora Borelja i državnnog sekretara SAD Entonija Blinkena u Vašingtonu, Stano navodi da je Borelj pokrenuo pitanje Zapadnog Balkana i konkretno situacije na KiM, a da su oba zvaničnika imala isti stav po pitanju napretka u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Borelj i Blinken su podvukli značaj dijaloga Beograda i Prištine, koji obezbeđuje EU, a snažno podržavaju SAD. Dijalog je važan kako bi se rešavala pitanja sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova", kaže Stano.

Portparol Evropske unije ponovio je da EU i SAD blisko sarađuju po pitanju Zapadnog Balkana gde imaju "iste ciljeve", a da je ova poseta Borelja samo naglasila nameru Brisela i Vašingtona da rade zajedno po tom pitanju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija